Wpis z mikrobloga

@crest: pokaż żonie ten artykuł MIÓD SIĘ NIE PSUJE, NAWET PRZEZ 5500 LAT

@crest: nie ma #!$%@? żeby miód się zepsuł xd


@wojtek777: @justlogin: prawdziwy, dobrze odebrany (z zawartością wody < 20%) i dobrze przechowywany się nie psuje. Ale bardzo łatwo kupić podróbkę, woda z cukrem już nie wytrzyma 5500 lat xD
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@crest: bardzo możliwe, że trafiła ci się mieszanka dwóch gatunków miodu. Pomimo wymieszania z czasem rozdzielają się one w słoiku i jeden krystalizuje, a drugi pozostaje płynny. Dzieje się tak często gdy trafia się domieszka miodu spadziowego w np. lipowym.
@msichal: Wystarczy, że powierzchniowo ściągnie wody i będzie miał powyżej 18% wilgotności, tyle wystarczy żeby zaczął się psuć. Myślisz, że dlaczego pszczoły suszą miód w plastrach i to właśnie zebrana niedojrzała patoka ma dużą szansę na zepsucie? To że masło jest standaryzowane na 82% zaw. tłuszczu to też przypadek?