nilfheimsan
Mirki to w miare realna symulacja obligacji ( i to po nizszych stawkach z czerwca). Chyba bardzo oplacalnie to wyglada?

Dlaczego skumulowany zysk/strata jest ujemny?
#obligacje #oszczedzanie #finanse #inwestycje #ekonomia #inflacja #finanse
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
w__k
w__k
@nilfheimsan: Ten kalkulator jest raczej błędny. Chociażby biorą inflację do odsetek ze złego momentu. W drugim roku odsetki powinny być przy tych założeniach 16,25 % (z grubsza bo nie uwzględnia to jeszcze miesięcznego przesunięcia).
1
nilfheimsan
@btc_hub no tak ale kalkulator wyswietla mi 46% skumulowanej inflacji, a koncowy wynik to ponad 80% zysku od startowej sumy, to dlaczego wynik jest na minus?
0
jotest
@nilfheimsan: zysk to procent od wplaconej kwoty, a inflacja jest procentem od całości
0
nilfheimsan
@btc_hub no ale jest na plusie to nie powinno byc 80-46=34?
0
s.....y
@nilfheimsan jeśli to obligacje indeksowane inflacją to wydaje mi się że przez podatek belki nigdy się jej nie przebije, szczególnie czym większą jest inflacja
0
nilfheimsan
@seanconnery no ale tutaj w symulacji wychodzi 70zl ze 100 zl po 10 latach a skumulowana inflacja ok 45%. To zle?
0
s.....y
@nilfheimsan może liczą minus 19 procent (podatek belki) od 86.74 zł, dodają to do stówki i masz wtedy 170.26 zł, następnie sprawdzają siłę nabywcza tej kwoty czyli uwzględniają skumulowana inflacje - 170.26 * 0.52 = 88 zł, a więc -12 procent siły nabywczej względem zainwestowanej stówki i wszystko się zgadza
0
nilfheimsan
@seanconnery ma to sens dzieki. ale i tak wydaje mi sie ze lepiej miec 170 zl za 10 lat, niz 100 zl teraz... nawet jak inflacja to 40% w sumie przez 10 lat
0
s.....y
@nilfheimsan dokładnie
0
nilfheimsan
@w__k ok a masz lepszy?
0
w__k
w__k
0