Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 21
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@eugeniusz_geniusz: Tak to też mam. Tylko tutaj jak z 4k chcesz 6 czy 8 to tak naprawdę chcesz zaspokajać dalej podstawowe potrzeby. Pytam co motywuje ludzi którzy mają 15k, i chcą 30k albo 60k.
  • Odpowiedz
  • 1
@eugeniusz_geniusz:

Z ciekawości w jakiej branży działał wujek?

Branża spożywcza, rolnicza. Handel maszynami przemysłowymi i rolniczymi z Zachodu. Dawał też pieniądze na ówczesne startu-up polegające np na otwarciu komisu samochodowego (w zamian za udziały) XD
  • Odpowiedz
@Pompejusz: jak miałem 19 lat to zarabiałem 3-4 tys zł - wtedy to już było dużo (8 lat temu), przeciętny Polak nawet dziś tyle nie zarabia. Teraz zarabiam średnio 12 tys miesięcznie i wiem, ze to jest dużo, ale jednak jak wyżej wspomnieli, apetyt rośnie w miarę jedzenia, potrzeby się zwiększają i teraz chciałbym zarabiać dwa razy więcej
  • Odpowiedz
  • 10
@Pompejusz: jest też dużo biednych osób co na zawał zeszło w biedzie w wieku 50 lat i nieczego nie osiągnęli.
Są też osoby które się wyhuśtały bo popadły w długi.
Mimo wszystko lepiej być bogatym niż biednym
  • Odpowiedz
  • 5
Pytam co motywuje ludzi którzy mają 15k, i chcą 30k albo 60k

@Pompejusz: Mnie motywuje ograniczony czas zarobkowania i świadomość, że z wiekiem możliwości intelektualne spadają. Muszę zarobić jak najwięcej teraz, bo jeśli nie, to będę żreć gruz na emeryturze, siedząc w niedogrzanej klitce. Tyle że nie robię tego kosztem zdrowia, bo się nie opłaca.
  • Odpowiedz
@Pompejusz:
Kiedy zarabiałem 6-10k do ręki i mieszkałem z żoną z w 60m2 mieszkaniu z kredytem i starszym samochodem to było nam wygodnie, mieliśmy zapewnione wszystkie potrzeby, jakieś oszczędności i kasę na wakacje.

Kiedy pojawiło się pierwsze dziecko, zaczęło się robić ciasno - pracuje w domu i straciłem biuro na rzecz synka - jako, że planowaliśmy minimum jeszcze jedno dziecko to trzeba by pomyśleć o budowie domu. Przeskoczyłem na 12-15k +
  • Odpowiedz
@Pompejusz: wydaje mi się, że tego typu ludzie wcale nie robią tego głównie dla kasy. Oni nie potrafią inaczej żyć. Oni są w to zaangażowani i to im sprawia radość i satysfakcje. To, że po drodze są stresy i nerwy? Jak grasz na kompie z innymi graczami to też się frustrujesz nie raz, a jednak dalej ciśniesz. Tacy ludzie by się źle czuli leżąc pół roku na plaży na ciepłej
  • Odpowiedz