Aktywne Wpisy
Ranger +925
Zwroty, po których wiesz, że osoba, która go wypowiedziała/napisała, jest upośledzona umysłowo.
Ja zacznę:
1. Uśmiechnięta Polska
#glupiewykopowezabawy #heheszki
Ja zacznę:
1. Uśmiechnięta Polska
#glupiewykopowezabawy #heheszki
WielkiNos +153
Te statystyki są przerażające. Największa porażka polskiego systemu edukacji. Przez dziesiątki lat zaniedbywany w szkołach problem, który wisi nad człowiekiem już do końca życia - przewrót w przód na wfie.
Na szczęście ten tutaj i Anna Lewandowska postanowili się tym zająć.
#wychowaniefizyczne #szkola #edukacja #bekazpodludzi #lewandowska
Na szczęście ten tutaj i Anna Lewandowska postanowili się tym zająć.
#wychowaniefizyczne #szkola #edukacja #bekazpodludzi #lewandowska
Hej, mam pytanie. Czy na kuchni indukcyjnej ważne jest jakie(j jakości) garnki się stosuje?
Chodzi o to, że mam garnki z Ikei 150zł komplet z niezbyt grubym dnem, a znajomy kupił Gerlacha i ponoć on ma lepsze dno i szybciej na nim gotuje, bo lepiej to przekazuje energię.
Chodzi mi oczywiście o energię i czas. Czy na lepszych (jak to zmierzyć? są porównania?) garnkach taka sama ilość energii wysłanej przez płytę przełoży się na więcej energii przeniesionej na gotowanie/smażenie? Założenie jest takie, że badamy garnki oficjalnie przeznaczone na indukcję.
Poza tym pytanie otwarte, jakieś zalecenia ws gotowania na indukcji? Słyszałem, że garnek za mały lub za duży na dane pole to już problem. Podobno ustawienie <100% dla danego "palnika" nie jest optymalne z jakiegoś pkt widzenia.
I pytanie drugie - lepiej gotować wodę w czajniku elektrycznym (tzw. "bezprzewodowym") czy na indukcji? Kupiłem elektryczny, niby metalowy w środku, a woda cuchnęła plastikiem, więc zwróciłem.
Rozważałem https://duka.com/pl/czajnik-elektryczny-duka-loft-1-7-l-czarny-2220399 ale może lepiej już używać indukcji do gotowania? Przynajmniej mniej plastiku. A może lepiej nie zużywać indukcji na to, niech się zużywa elektryczny? Co radzicie i czy w.w. model ktoś miał i czy cuchnęła woda (zwróciłem inny niż w.w.)?
Jeżeli chodzi o dno to ilość energii jaką odbiera garnek to ilość energii pobrana przez kuchenkę. Ta energia nie może rozproszyć się w powietrzu. Po prostu im masz grubsze i lepsze dno tym szybciej zagotujesz na indukcji. Nie zmienia to jednak poboru prądu. Całka cieplna będzie taka sama( pomijając straty w czasie)
Są jakieś inne niż czas i energia aspekty do wzięcia pod uwagę? Czy czajnik/inny garnek powinien mieć idealnie płaskie dno? Czajniki mają takie jakby --ʌ-------ʌ-- a garnki Ikei mają -------------
@Captcha--: A jak z nagrzewaniem się rączek?
@Iavolenus: no pewnie - skrajnym przykładem będą garnki nieprzystosowane do indukcji, na których gotuje się bardzo kiepsko.
Postawić jeden i drugi garnek, zmierzyć stoperem czas zagotowania litra wody, a miernikiem energii zużytą energię :) Lepszy garnek
@Iavolenus: korzystam na indukcji więc chyba przez to problem nagrzewania nie występuje w ogóle
@Iavolenus: nie, jedynie pokrywka się mocno nagrzewa i żeby ją podnieść czasem trzeba przez szmatke
@Iavolenus to wszystko zależy od kucharza. Gaz ma taką przewagę, że łatwo reguluje się jego ilość - energia jest dostarczana w sposób ciągły. Indukcja pracuje w cyklach - załącza się i wyłącza, a ciepło tak naprawdę MUSI przejść przez naczynie. Wielu osób jak gotowało pół życia na gazie to będzie na indukcję narzekać. Zaletą na pewno jest łatwość utrzymania w czystości i brak podłączenia gazowego. Z drugiej strony dostosować trzeba instalację
@kaluka106: nie wydaje mi się
@kaluka106: Słowo klucz: entropia. Sprawność każdego urządzenia jest mniejsza niż 1, ze względu na straty.
Co rozumiesz jako "całkę cieplną"? Całkę cp dT?
@DzikiBomber: minimalne, ale niezerowe. I wbrew pozorom wyznaczalne.