Wpis z mikrobloga

Kto jest odpowiedzialny za ten tag?
Dlaczego recenzje są udostępniane bez zgody autora na trzeciej stronie?
Dlaczego nie ma informacji przed dodaniem recenzji i zamierzonym i automatycznym udostępnieniu recenzji na trzeciej stronie?
Dlaczego recenzja na trzeciej stronie zawiera nick i awatar użytkownika piszącego recenzję na wykopie?
Dlaczego ktoś sobie podbija content trzeciej strony kosztem (czasami) nieświadomych użytkowników wykopu?
Nie ma informacji nigdzie, że po dodaniu recenzji ona gdziekolwiek będzie upubliczniona.
Dlaczego mimo niewyrażenia zgody recenzja nie jest usunięta z trzeciej strony?
#bookmeter
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Budo: Ja się o tym, że nasze recenzje trafiają na jakąś zewnętrzną stronę, dowiedziałem od tego spamującego bota, który wstawia statystyki pod wpisem. Byłem przekonany, że to jest taka wykopowa zabawa, a się okazuje, że recenzje są wykorzystywane gdzieś indziej. Mogliby chociaż te recenzje zanonimizować, chociaż to niewiele by dało, bo po treści można by przez Google bez problemu znaleźć autora na wykopie. Jeszcze żeby usunąć recenzję trzeba pisać PW,
  • Odpowiedz
@cutecatboy: to była wykopowa zabawa, bo kiedyś już coś publikowałem. Teraz widzę, że jest jakiś spambot, który kradnie recenzje. Tag nie jest autorski i nigdzie nie ma żadnych informacji.
@w__k no chcę usunąc i jakoś go nie ma. W ogóle nie powinno być sytuacji, że cokolwiek co piszę z automatu trafia gdzie indziej bez żadnej informacji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Budo: ale w gruncie rzeczy dlaczego się tak oburzasz? O tym, że opinie trafiają też na inną stronę, można się dowiedzieć, czytając wcześniej wpisy-recenzje na tagu. Dołączając do tej "zabawy", byłam tego świadoma - tego, że można się nie zgodzić, również. Chyba nie boli cię rzekoma kradzież własności intelektualnej?xD Opinie są podpisane nickiem, więc wszystko w porządku, @cutecatboy: właśnie anonimizacja byłaby nie w porządku w takim wypadku, opinie
  • Odpowiedz
@ksanthippe: Stąd, że informacja jest ukryta we wpisach innych osób, a powinna być jasno opisana w tym formularzu do wystawiania opinii. Ta naprawdę samo przeczytanie czyjejś recenzji nic nie pomaga, bo ta informacja widnieje dopiero w odpowiedzi tego bota, o którego wiele ludzi nie daje j-----a. Ktoś sobie zrobił z wykopowej zabawy maszynkę do generowania recenzji na swoją stronę, o to się OP-owi rozchodzi. Ja też się o tym nie
  • Odpowiedz
@ksanthippe: nie byłem tego świadomy i nigdzie nie wyraziłem zgody. Dowiedziałem się po fakcie, na tagu nigdzie nie ma informacji, że takie coś się wydarzy.
Oburzam się, ponieważ:
- mój tekst został skopiowany na trzecią stronę bez mojej uprzedniej wiedzy i zgody razem z moim awatarem i nickiem,
- ktoś sobie nabija content na trzeciej stronie dzięki uzytkownikom wykopu,
- tag nie jest autorski, nie ma osoby odpowiedzialnej za to,
  • Odpowiedz
@E-Seven: No i co z tego? Tag nie należy do nikogo, nie jest autorski. Nie wiem kto go założył i kto zrobił spambota i nie muszę tego wiedzieć ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@E-Seven: W regulaminie akcji nie ma nic napisane o publikacji recenzji, tag nie jest tagiem autorskim @kizimajaro
Dzięki za podrzucenie regulaminu (który nie jest nigdzie dostępny, ani podpięty w belce nota bene) oraz nicka organizatora.

@kizimajaro możesz się odnieść do moich komentarzy? Coś tu nie gra na tagu.
  • Odpowiedz
@Budo: Dzięki za info, dopiero teraz się spostrzegłem, że jest taka akcja z tymi recenzjami. Od teraz każda moja recenzja książki będzie brzmiała następująco:

"Nie wyraziłem zgody i nie życzę sobie, aby moja recenzja była publikowana na stronie upolujksiazke.pl"

Jak bot będzie sobie to pobierał, to jego problem xD Będę tak robił dopóki moja prośba wysłana do @Tszmiel nie będzie uznana.
  • Odpowiedz
@ksanthippe: dużo osób pisze naprawdę długie recenzje i wkłada w to swoją pracę, swój czas. I jakiś portalik na tym zarabia.

O tym, że opinie trafiają też na inną stronę, można się dowiedzieć, czytając wcześniej wpisy-recenzje na tagu.

To pisze jakiś bot, którego wcześniej nie było. 1,5 roku temu tego bota nie było.
https://www.wykop.pl/wpis/57854003/976-1-977-tytul-wszystko-za-zycie-autor-jon-krakau/
Nie ma to nic wspólnego z
  • Odpowiedz
  • 2
@Budo: @cutecatboy: ok, zgadzam się, że informacja powinna być podana wyraźniej, ale nadal nie rozumiem podstawowego problemu: dlaczego tak cię/was oburza, że - podpisana - recenzja pojawi się w innym miejscu. Mnie by to oburzyło, gdyby podpisana nie była. Swoją drogą to ciekawe, że kolejni uczestnicy tagu czytaczy przyznają się tutaj, że nie przeczytali dokładnie tagu (@Sindarin) xD Ja zawsze przeglądam wpisy bota choćby po to, aby zobaczyć
  • Odpowiedz
  • 0
@mala_kropka: jestem na tagu od roku, więc już tę działalność widziałam, dołączając. I też piszę długie recenzje, wcześniej pisałam nawet dłuższe na LC i też z nich korzystano. Nie widzę problemu.
  • Odpowiedz