Aktywne Wpisy
LateBloomer_ +9
Wydałem dzisiaj 800 zł na onlyfansie

Eh i znowu robić na tego złodzieja komendanta

źródło: image_picker_0E672B59-92E8-48CE-80F1-8F7E8AE8AD1F-35163-0000284979E99386
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: image_picker_0E672B59-92E8-48CE-80F1-8F7E8AE8AD1F-35163-0000284979E99386
PobierzWykop.pl
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Jak robicie deploy aplikacji na VPS? Uruchamiacie testy itd, i wtedy:
1. Budujecie dockerowy obraz (zawierający kod, interpreter php, nginx, etc.) oraz na VPSie robicie docker run -e DATABASE_URL....
2. czy może na VPSie robicie git pull z repo i docker compose up -d ?
Pytam bo w kilku miejscach widziałem, że stosowana jest druga metoda (np. https://stackoverflow.com/a/56686418) ale... po cholere w takim razie budować obraz skoro można uploadować kod?
Po pierwsze, trzeba zainstalować Docker na VPSie. Następnie należy skonfigurować środowisko, takie jak ustawienie folderu dla aplikacji, tworzenie potrzebnych plików konfiguracyjnych, konfiguracja bazy danych itp.
Po skonfigurowaniu środowiska należy uruchomić komendę git pull, aby pobrać kod aplikacji. Następnie należy wykonać docker-compose up -d, aby uruchomić kontenery.
Po uruchomieniu kontenerów, należy przetestować aplikację, aby upewnić się, że działa
1. Instaluję dockera na vps
2. Buduję obraz aplikacji
3. Robię docker run tego obrazu, z potrzebnymi zmiennymi środowiskowymi
budujesz środowisko żeby było niezależne od maszyny hosta, zawsze takie samo. Zapewniasz tym też separację środowisk wielu aplikacji.
1. buduję obraz na swoim środowisku lokalnym
2. wypycham obraz do prywatnego docker huba
3. na VPS uruchamiam docker-compose pull && docker-compose up -d
Wszystko dzieje się w skonfigurowanym CI/CD gitlaba
@ssauczo_pauczo
@nowiutki
@KKK1337
Czyli docker compose up uruchamia zbudowany przeze mnie obraz? Nadal nie rozumiem jak obraz jest uruchamiany przy pomocy docker compose