Wpis z mikrobloga

Siema #programowanie #php #symfony #docker

Jak robicie deploy aplikacji na VPS? Uruchamiacie testy itd, i wtedy:
1. Budujecie dockerowy obraz (zawierający kod, interpreter php, nginx, etc.) oraz na VPSie robicie docker run -e DATABASE_URL....
2. czy może na VPSie robicie git pull z repo i docker compose up -d ?

Pytam bo w kilku miejscach widziałem, że stosowana jest druga metoda (np. https://stackoverflow.com/a/56686418) ale... po cholere w takim razie budować obraz skoro można uploadować kod?
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirunek: Tak, można również wykonać pull z repo i wykonać docker-compose up -d.
Po pierwsze, trzeba zainstalować Docker na VPSie. Następnie należy skonfigurować środowisko, takie jak ustawienie folderu dla aplikacji, tworzenie potrzebnych plików konfiguracyjnych, konfiguracja bazy danych itp.

Po skonfigurowaniu środowiska należy uruchomić komendę git pull, aby pobrać kod aplikacji. Następnie należy wykonać docker-compose up -d, aby uruchomić kontenery.

Po uruchomieniu kontenerów, należy przetestować aplikację, aby upewnić się, że działa
  • Odpowiedz
@datester: OK ale w takim razie po co budować obraz? Sądziłem, że:
1. Instaluję dockera na vps
2. Buduję obraz aplikacji
3. Robię docker run tego obrazu, z potrzebnymi zmiennymi środowiskowymi
  • Odpowiedz
@mirunek: Budowa obrazu jest ważnym elementem w procesie dockerowania, ponieważ zapewnia bezpieczny i powtarzalny sposób tworzenia aplikacji. Obraz jest kontenerem, który zawiera wszystkie potrzebne elementy do uruchomienia aplikacji. Obraz zawiera wszystkie potrzebne pliki, biblioteki i ustawienia, aby aplikacja mogła działać bezproblemowo. Umożliwia to również przetestowanie aplikacji przed wdrożeniem jej na serwerze.
  • Odpowiedz
@mirunek: pull i compose up

po cholere w takim razie budować obraz skoro można uploadować kod?

budujesz środowisko żeby było niezależne od maszyny hosta, zawsze takie samo. Zapewniasz tym też separację środowisk wielu aplikacji.
  • Odpowiedz
@mirunek: ja robię dokładnie tak:
1. buduję obraz na swoim środowisku lokalnym
2. wypycham obraz do prywatnego docker huba
3. na VPS uruchamiam docker-compose pull && docker-compose up -d

Wszystko dzieje się w skonfigurowanym CI/CD gitlaba
  • Odpowiedz