Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Miruny, jestem na okresie próbnym (3 miesięcznym). W umowie, którą podpisałem jest zapis, że "pracownik zobowiązany jest do przepracowania u pracodawcy 6 miesięcy w przypadku szkoleń wewnętrznych. Za szkolenie wewnętrzne uznaje się wprowadzenie pracownika do pracy, przyuczenie do obsługi maszyn i urządzeń, naukę obsługi wykorzystywanych w firmie programów i aplikacji. Czas szkolenia wewnętrznego to czas potrzebny do samodzielnego wykonywania pracy przez pracownika na danym stanowisku."

Dalej jest tam napisane, że jak zerwę umowę to będę musiał zapłacić pracodawcy za szkolenie mnie.

I teraz pytanie, czy w razie nie podpisania przeze mnie następnej umowy na czas nieokreślony (zostałem poinformowany, że po 3 miesiącach zostanie przedstawiona mi umowa na czas nieokreślony) mogę być obciążony przez pracodawcę kosztami?
No bo ja rozumiem, że jak wygasa umowa na czas określony to nie ma żadnych roszczeń między relacją pracownik-pracodawca.
Zastanawia mnie to, bo pracodawca okazał się mendą, a kierownik bucem i chamem i dlatego nie wiem jeszcze, czy chcę tam pracować. I tak interesuje mnie jedynie nabranie doświadczenia, a gdy go nabiorę to pójdę gdzieś, gdzie lepiej traktuje się pracownika.
Samodzielnym pracownikiem zostałem po 2 miesiącach przyuczenia.

#prawo #prawopracy #pracbaza #januszex

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

"pracownik zobowiązany jest do przepracowania u pracodawcy 6 miesięcy w przypadku szkoleń wewnętrznych

xDD może jeszcze masz w ogóle dopłacić za możliwość pracy w tym zacnym miejscu, trochę jak na stażu w pewnej stacji telewizyjnej xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pracodawca sobie jaja robi. Jakby chcieli Ci cokolwiek zabrać za nie przedłużenie umowy przez te niby szkolenia wewnętrzne, to możesz grzecznie poinformować, że dawno chyba kontroli z PIPu nie mieli, a i w sądzie też możecie się cywilnie spotkać. Nie daj się Januszowi!
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: powiedz, że skonsultujesz temat z pipem i sądem pracy. Mogą cię cmoknąć w pompkę z takimi zapisami, są nielegalne. Nie wierz typowi z neta, potwierdź to u kogoś, ale nie musisz się nic martwić, :)

Tylko piszę to w kontekście UoP, na UZ prawdopodobnie też jest to nielegalne, ale tu już nie mam pewności.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Odpowiedź ✨️ autora wpisu:

@chemik_kieszyk, no gadałem o tym z jednym pracownikiem to mówił, że pracodawca tłumaczył mu, że to jego "zabezpieczenie" żeby zwróciło mu się za przyuczenie pracownika.

On ma taką taktykę, że bierze ludzi "z ulicy".
Mnie to odpowiadało, bo chciałem wejść w pewną branżę, a miałem bardzo małą wiedzę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: imho lojalka musi być osobno, a takie zapisy w umowie o pracę nie mają mocy bo sa nielegalne.

I nie można lojalki robic na wewnętrzna wiedzę firmy. Co innego szkolenie np. z czegoś uniwersalnego np języka programowania czy jakiejś technologii konkretniej wykorzystywanej na całym świecie
  • Odpowiedz