Aktywne Wpisy

olito +71
Proszę o jakąś propozycję aranżacji mojego ogrodu. #ogrodnictwo #ogrod #architektura #rosliny #przyroda #diy #mieszkajzwykopem #remontujzwykopem #heheszki
źródło: temp_file6108490226223736350
Pobierz
mistejk +100

#pytanie #informatyka #logowanie #kiciochpyta
Sytuacja z pracy bliskiej osoby:
Założono portal pracowniczy jako całkowity zamiennik papierowych wniosków urlopowych/rozliczeń godzin, pasków wypłat itd. Portal - jak można się domyślać - po logowaniu poprzez login i hasło zawiera w mojej ocenie wiele danych wrażliwych.
Logowanie możliwe jest przez dowolna przeglądarkę, także np. prywatny tel.
Zgodnie z informacją z każdej przeglądarki - połączenie 'bez kłódki', uznawane za 'niebezpieczne', przy wpisywaniu hasła informacja o 'niebezpiecznym logowaniu'.
Pracodawca, informatycy nie widzą w tym problemu.
Jest to placówka publiczna, na komputerach przetwarzane dane wrażliwe wielu osób, objęte tajemnica zawodową.
1. Do osob 'informatycznych' - jakie faktycznie jest ryzyko z prywatnego punktu widzenia, czy takie coś jest dopuszczalne, czy faktycznie funkcjonuje i jest to 'nadwrażliwość' przeglądarek? (Laikowi wydaje się to absurdalne.)
2. Jesli jest to zagrożenie dla prywstnych danych (logowanie w domu) czy dla danych z pracy - co byście zrobili w zderzeniu z takim 'betonem umysłowym' pracodawcy?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.
Tak jak wspomniałam, możliwe jest tez logowanie do portalu np. z domu po godzinach pracy poprzez domowe wifi/dane komórkowe, z dowolnego miejsca świata.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero