Aktywne Wpisy

moll +303
źródło: 1000019693
Pobierz
fshm +215
Mieszkam w Kolumbii Brytyjskiej (Kanada) i od lat szlajam się po tutejszych lasach i dziczy, zahaczając też o szlaki w USA. Długie trasy 4x4, nocowanie na dziko, ognisko, kawa i po prostu święty spokój - to moja codzienność.
Robię to od dawna, ale dopiero niedawno uznałem, że warto zacząć to uwieczniać. Tak powstał projekt 404 Repeat, gdzie zamierzam pokazywać moje wyprawy po BC i zachodnich Stanach.
Jeśli interesuje Was overlanding w
Robię to od dawna, ale dopiero niedawno uznałem, że warto zacząć to uwieczniać. Tak powstał projekt 404 Repeat, gdzie zamierzam pokazywać moje wyprawy po BC i zachodnich Stanach.
Jeśli interesuje Was overlanding w

W zeszłym roku kupiłem działkę z myślą o budowie w przyszłości. Niestety nic nie wskazuje, żeby przy obecnej pro-infalcyjnej polityce, "normalne" kredyty miały być niebawem znowu dostępne dla szarych ludzi. Tak więc zostaje mi tylko opcja "bezpiecznego" kredytu 2%.
I tutaj pytanie do zorientowanych, czy w kwocie 500 tys. da się zmieścić z budową domu parterowego o pow. ok. 100-120m2. Dach dwuspadowy. Budowa do stanu deweloperskiego. Jeśli się da, to materiały raczej ze średniej póki. Założenie, że raczej samodzielnie dużo nie będę w stanie zrobić. Aha, no i media są na działce.
Wiem, że niby tam jest jeszcze mowa o wkładzie własnym do 200 tys. ale to niestety "zje" mi wartość działki.
#budujzwykopem #budownictwo #kredyt2procent
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.
@mirko_anonim: przecież działka nie musi być wkładem własnym. Z bk2% można wybudować dom za 700 tys. o ile oczywiście masz 200k wkładu własnego w gotówce.
Tak, za 500k da się wybudować taki dom.
@mirko_anonim:
Przeciez nadal masz tanszy kredyt niz inflacja. Nadal sie oplaca brac, bo z czasem wyplaty nadganiaja. Zaleznie od branzy.
Po drugie, nadal stopy sa nizsze niz srednia z ostatnich 30
A po drugie jeśli byś był zapisany do ppk to mass możliwość wyciągnięcia pieniędzy z ppk gdy zachorujesz.
Dziś może zarabiasz 5k, ale place będą gonić inflację.
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja np. 15 lat temu w auchan zarabilem 1100 na caly etat (brutto). Teraz o ile wiem daja 4,3k.