Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Planuję skorzystać z Bezpiecznego Kredytu na 600.000 PLN. Obecnie mam tą kwotę w gotówce, a nawet więcej.
Wpadłem na pomysł aby zabezpieczyć sobie w razie wu kwotę kredytu.
Obecnie trzymam tą kasę na różnych kontach i lokatach ~8% (wiem że nie pobijam inflacji, celowo tak trzymam bo być może będę potrzebował dostępu do tej gotówki na czas budowy)

Jak byście do tego podeszli?
Obecnie mam 150k w EDO i ROD.
Dopłacić 450k na EDO aby mieć pokrycie kwoty kredytu?

A może próbować jednak rozbić moją gotówkę i pakować się w EDO+VWCE (All World)?
A może wpłacić 450k na EDO aby mieć pokrycie kwoty kredytu, ale dalej co miesiąc dopłacać zgodnie ze strategią 80% VWCE + 20% EDO?

Pytam bo ogólnie gotówkę mam, odkładam i mam na inwestycje. Jedynie zastanawiam się nad taką poduszką na 600k w obligacjach tak na wszelki wypadek.

Raczej nie spodziewam się utraty pracy ale nigdy nie wiadomo.
Pomińcie pls komentarze że stać mnie kupić za gotówkę. Jak dają 2% to tylko głupi by nie skorzystał. Czysty zysk.

#gielda #inwestycje #inwestowanie #etf #nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny #bezpiecznykredyt #mieszkanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @seanconnery:
Gdyby to było EDO to wypłacić mogę kwotę ale bez odsetek.
Na kontach (marnie bo marnie) ale jednak te 8% zarabiam.

Co do giełdy to nie chciałem pakować potencjalnego wkładu własnego lub środków na budowę na giełdę ze względu na zbyt
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w Edo masz 2zl kary od 1 sztuki obligacji. Przy obecnym oprocentowaniu w pierwszym roku wystarczy że przetrzynass je dłużej niż 5 miesięcy i będziesz już do przodu w kolejnych latach te 2zl od sztuki będzie już znikomym kawałkiem odsetek.
  • Odpowiedz
@programista15cm: nie rozmawiaj nawet z tym cymbalem, napisał wczoraj, że zajmuje się klop cleaningiem, więc jedyna nadzieją dla niego to pucowanie kibli za zachodnią granicą xD

A art. 6 KC to dla niego abstrakcja, on nie ma żadnej wiedzy o systemie prawnym xD

@ksiezycoweNieruchy tylko emigracja dla takich roboli bez wykształcenia jak ty xD
  • Odpowiedz