Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wiem, że na wykopie prawie każdy zarabia 15k netto, ale mam pytanie do tych mniej zarabiających.
Jak się czujecie, gdy widzicie rzeczy, które wam się podobają, a wiecie, że nie będzie wam dane tego kupić?

Ze względu na swoje porypane życie, zaburzenia, zdrowie pracuję poniżej swoich możliwości. Wiem, że mógłbym lepiej zarabiać, gdybym był zdrowy. Staram się polepszyć swoje życie, by móc zakredytować się na klitkę w wojewódzkim, która podobałaby mi się, ale przez liczne porażki odechciało mi się patrzeć na to co chciałbym mieć.

Kiedyś patrząc na rzeczy, które chciałbym kupić/mieć myślałem sobie "kiedyś na pewno uda mi się", ale z biegiem lat przejrzałem, że ze względu na moje ograniczenia nie będzie mi dane "skosztować" wielu rzeczy.
Teraz, jak codziennie jadę zbiorkomem do kołchozu to odwracam wzrok od wielu mijanych pięknych bloków, mieszkań, loggi.
Po prostu odechciało mi się oszukiwać siebie.

Chciałbym poznać wasze zdanie, wasze przemyślenia na powyższe sprawy.

#zalesie #pracbaza #kolchoz

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kogoś, kto zarabia 15k, pewnie nigdy nie będzie stać na Lambo z salonu, i możliwe że ma podobne rozkminy. Gość, który zarabia bańkę rocznie nie kupi sobie willi w Hollywood choćby bardzo chciał. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pułap zarobków przy których możesz sobie pozwolić na wszystko co ci się podoba zaczyna się znacznie powyżej 15k... więc ta większość o której piszesz jest w podobnej sytuacji jak i ty, z tym że cele są trochę inne.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dokładnie jak wyżej, ja mam powyżej 15k a jest tyle rzeczy, które bym chciał, a których nie kupię, bo mnie nie stać, że spokojnie moglibyśmy o nich pogadać przy tanim piwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
pułap zarobków przy których możesz sobie pozwolić na wszystko co ci się podoba zaczyna się znacznie powyżej 15k.

@wiesiu2: a najlepsze jest to, że ludzie którzy mogą sobie na wszystko pozwolić, często mówią że grają już w zasadzie tylko dla władzy/ jakiegoś samospełnienia a nie po to co sobie mogą kupić, tylko co zrobić

Więc czy Ty zrobisz sobie kompa za 10k czy jako milioner zrobisz sobie basen na 50k
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):
@Dr_Ebrantill, no zmieniłem pracę, a nawet zawód kilka miesięcy temu. Na razie wyciągam tysiąc więcej, niż w poprzedniej. Ale ja stary przegryw już jestem, 34 lata.

@Masuj, @wiesiu2, wiem o tym, ale ja piszę o zwyczajnym życiu w Polsce. Ktoś kto zarabia 15k do łapy nie zaprząta sobie głowy tym, czy w promocji są pomidory, tylko jak ma na nie ochotę to kupuje.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: powiem ci tak- ja swoje życie zawodowe i finansowe zmieniłem kawałek pod trzydziestce.
Studia informatyczne zacząłem po 30, pierwszą robo w IT znalazłem po 30. Prawo jazdy zrobiłem po 30. Żonę poznałem po 30.
A uwierz, miałem też swoje fobie i problemy.

O ile nie masz 60 lat to nie jest na nic za późno jeszcze. Ale to wiesz, musiałbym ci dać radę typu "przestań się mazać tylko się
  • Odpowiedz
@Dr_Ebrantill, no zmieniłem pracę, a nawet zawód kilka miesięcy temu. Na razie wyciągam tysiąc więcej, niż w poprzedniej. Ale ja stary przegryw już jestem, 34 lata.

@mirko_anonim: Drogi Panie ja mam 43 lata. Całe życie pracowałem u kogoś co parę lat zmieniając prace. Gdy miałem 31 lat to założyłem własną firmę i postanowiłem robić to co jest moim hobby (elektronika) nigdy nie chodziłem do żadnej szkoły związanej z
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP):

przestań się mazać tylko się weź za siebie

@thority, spoko, ja mam tak u siebie, że marzę się cyklicznie co jakiś czas, a tak to większość czasu spędziłem na tym żeby zdiagnozować się, wiedzieć co mi dolega, czego brakuje, czemu czuję się tak źle, gdy inni funkcjonują normalnie. Chodziłem do specjalistów i jest lepiej, ale co jest dla mnie teraz najtrudniejsze to wyplenienie niekorzystnych nawyków,
  • Odpowiedz
pracuję poniżej swoich możliwości

@mirko_anonim: jak my wszyscy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz do rzeczy. Przez setki milionów lat, zwierzęta wyewoluowały, by nieustannie zdobywać więcej, by nieustannie chcieć. Nawet po zakupie wymarzonego mieszkania, nadal będziesz chcieć - tylko czegoś innego. Ta pustka jest nie do zaspokojenia, bowiem zaspokojenie/satysfakcja to tylko chwila. Po zaspokojeniu jednej potrzeby,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @Dr_Ebrantill, ja właśnie trochę po naprostowaniu siebie postanowiłem pójść w branżę, która mnie interesuje, że skłonny jestem uczyć się jej po godzinach.
Wiem co masz na myśli pisząc o kształceniu się w czymś co kogoś rajcuje, ale boli mnie, że tyle lat musiało mi płynąć na bólu, czy to psychicznym, czy fizycznym.
Dzięki za polecenie wykładu, obejrzę:-)

@thority, tak, sporo wyszło. Jest dużo lepiej ze mną,
  • Odpowiedz
że człowiek, który nie wie jak sobie pomóc po prostu marnuje czas, to są lata, które mógłbym poświęcić na inne sprawy.

@mirko_anonim: jaki jesteś lvl ten 34? Przeszedłem ostatnio coś podobnego i w sumie mógłbym się zacumplować. I to z pierwszego posta też podobne, może będziemy się ciągnąć ku górze. I często mam tak że widzę coś np. życie kogoś innego i mnie też boli to co wiem że w
  • Odpowiedz