Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Skąd ludzie mają tyle kasy?

Zasuwam porzadnie od paru ladnych lat, przytulam - jak mi sie wydawalo solidny $$, nawet jak na wykopowe standardy - ale im dalej w las tym trudniej 'odskoczyc'. Ceny mieszkan i wszystkiego odjezdzaja, a duza czesc ludzi zdaje sie nie przejmowac, sypia kasa jak z rekawa. Rozumiem, ze w ostatnich latach wydrukowano chore ilosci pieniadza, ale nawet w takich okolicznosciach trzeba te nadwyzki jakos zarobic.. Co robic? Jak zyc?

Sprawa pewnie juz wałkowana nie raz, ale moze to i lepiej, smialo linkujcie wpisy/artykuly.

#inwestycje #oszczednosci #nieruchomosci #pieniadze #warszawa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: mieszkania ludzie mają na kredyt, bo gdyby oszczędzali z wypłaty to by się nigdy mieszkania nie dorobili. Co z tego, że oszczędzisz przykładowo 50000zl rocznie na mieszkanie skoro mieszkanie zdrożeje o 70000zł
  • Odpowiedz
  • 4
@mirko_anonim ludzie mają tyle kasy, bo rząd podczas pandemii w nich rzucał pieniędzmi. Wydrukowano 30% pieniędzy w obiegu w ciągu 3 lat.
Jak myślisz gdzie te pieniądze powędrowały?
Na pewno nie do szaraków pracujących na etatach czy pani z warzywniaków.
  • Odpowiedz
przytulam - jak mi sie wydawalo solidny $$,

@mirko_anonim: o jakich kwotach mowimy?
Przeciez teraz osoba, ktora zarabia dajmy te 10k to ma zdolnosc ok. 500-600k - do tego 2-3 lata oszczedzania na wklad wlasny i w wiekszosci miast mozna kupic cos sensownego
  • Odpowiedz
zgadzam sie z Toba, pytanie w takim razie do kogo i jak zrobic tak zeby czesc mogla trafic i do nas, bo mimo wszystko zakladam ze nie wszystko poszlo na zasadzie podejrzanych transferow

@mirko_anonim: pieniądz który został wydrukowany w pandemii trafia do "szarego ludu" właśnie dzięki inflacji, bo przez to że jest inflacja to ich zarobki rosną, więc niejako ten nadmiar pieniędzy rozlewa się po gospodarce.

Problem w tym, że
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Obecnie solidne minimum w Naszej społeczności to 50 kafli miesięcznie ty plus minimum 30 kafli dziewczyna czyli jakiś milion rocznie i to bez dodatkowych zajęć i perspektywą na miliony. Więc nie wiem o czym piszesz. 10k masz po technikum zaraz, 15k na pierwszym roku infy jak coś potrafisz także weź się do roboty tyle mogę doradzić, albo się pogódź że jesteś mniej zaradny, zdolny wybierz jedno. Chyba że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Polecam stronkę https://wid.world/income-comparator/.

Nawet dla przykładu jeśli masz 20k miesięcznie na czysto na łapę, mieszkanie własnościowe, jakieś tam oszczędności (powiedzmy akcje, obligacje, krypto) o wartości 100k to mimo iż jesteś zapewne pod względem majątkowym w top 5% tego kraju to różnica między Tobą a przysłowiowym 1% najbogatszych jest KOLOSALNA.

1% społeczeństwa to niby wydaje się mało, ale przy naszym kraju to będzie około 370k osób czyli myślę że spokojnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Odpowie ci choć wykopki i tak mnie zakrzyczą. Przedsiębiorcy nie płacą zus, podatki mają śmiesznie niskie albo w ogóle więc mają furę forsy obecnie. Dodatkowo wielu wzięło pokażne ilości pustego pieniądza w pandemii. Nie mają perspektyw na emerytury bo nie płacą zusu więc inwestuja wszystko w nieruchy, które są pewną inwestycją + są bardzo nisko opodatkowane, podtek od najmu to 12% jak przekroczysz 100k, a katastru nie ma w
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Dietetyq swietna wrzuta! niby czlowiek wiedzial, ale narysowane zwala z nog.. dodatkowo potezna roznica to umiejetnosci tzw miekkie, czyli biznesowy know-how ktory jako pierwsza generacja akumulujacych musisz zebrac na wlasnych bledach zamiast zadzwonic do wujka czy cioci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
  • Odpowiedz