Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do doświadczonych mykologów w Polsce: gdzie najlepiej kupić Złotego Nauczyciela? Chodzi mi jakość grzybni. Nie chcę wywalić niemal dwóch stówek i zebrać cztery karłowate owocniki.
#psylocybina #grzyby

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jak masz szybkowar to zrób sam. Będzie najtaniej. Jak nie to te kity, szczególnie nową metodą, to loteria. Możesz spróbować większy kit 2100cc, który jest "po staremu" I kolega mówił, że sprawdził się znakomicie.
  • Odpowiedz
@micz258: ta bez namaczania. Otwierasz kita i od razu do worka. Jak się patrzy na relacje w necie to albo 2 grzyby na krzyż, albo usrany cały dywan z grzybów ¯\(ツ)/¯ z przewagą tych pierwszych. Nie brak opinii , że to jakiś żart.

Stara metoda to ta, gdzie moczysz ciastko kilka godzin i wlewasz wodę do worka.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @odczepciesie2 no właśnie szybkowara brak, ale jeżeli coś by mi urósło z growkita to pewnie bym rozważył zakup garnka. Nie ma co przepłacać za gotowe zestawy.

Wydaje mi się, że @Uddhx pisał, że nie ma sensu się stosować to tej nowej metody (żadnego podlewania), gdyż zbiór może być lichy

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Koledze z nowego growkit, gdzie się nie namacza za pierwszym razem ani nie spryskuje ścianek wodą wyszło 4 rzuty złotego nauczyciela po 10g suchego. Czyli za 170 zł miał 40 g suchych grzybów. Grzyby były zbierane zanim pękła błona pod kapeluszem.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mój kolega miał z kita starą metodą (2100cc) 70g suchego z trzech rzutów. Na czwarty rzut oddał kit koleżance. Ona coś zebrała i kita zabiła, bo nie ogarnęła. Natomiast kolega zdążył porobić printy i biopsję i teraz już nigdy nie będzie musiał kupować grow kitów, bo ma zarodników na 5 pokoleń do przodu. Jakbym zapytał, to może by się podzielił printami.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @odczepciesie2 to teraz zgłupiałem. Tutaj miły dżentelmen pisał, że można śmiało po każdym rzucie sypać mąki i grzybnia nie zdechnie nigdy sama z siebie
https://wykop.pl/wpis/71222829/czy-te-nowe-growkity-mozna-dac-po-odebraniu-z-pacz#252187823

· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: może można, ale:
1. Po flushu grzybnia jest bardzo osłabiona i podatna na zakażenia.
2. Jak ją do tego połamiesz, to dalej ją osłabiasz.
3. Bez sterylizacji tą mąka ryżowa jest również idealną pożywką dla konkurencyjnych żyjątek.
4. Nie robiłem tak nigdy, ale się wypowiedziałem:P kolega też nie robił. Możesz spróbować, czemu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Kolega nic nie karmił, jedynie przed 3 rzutem, przed namaczaniem nakul widelcem dziurki w ciastku, oczywiście wcześniej oskarżonym płomień z kuchenki. To pomogło lepiej nawilżyć ciastko i grzyby rosły po powierzchni nie po bokach. Za każdym razem ciastko się kurczy.

• Odpowiedz