Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Po wizytach u nefrologów i diagnostyce nerek nasuwa mi się kilka pytań:
- Jeżeli EGFR > 60 jest w normie, to dlaczego kreatynina powyżej 1.20 jest już za wysoko? W moim przypadku kreatynina wynosiła 1.35 co stawiało mnie w EGFR: 74, ale kreatynina jest za wysoko, a z kreatyniny wynika właśnie ten EGFR, który z kolei jest w normie, bo powyżej 60...
- Dlaczego lekarze pierwszego kontaktu pierwsze co robią, to mówią mi że mam niewydolność nerek? Dwóch nefrologów postawiło diagnozy - brak choroby nerek, jest Pan w pełni zdrowy, proszę powtarzać badania co roku i jakby pojawiło się białko, krew w moczu lub kreatynina wzrosłaby ponad 1.6 to proszę wrócić. Te opinie nefrologów to chyba muszę sobie w ramki oprawić żeby się mnie inni lekarze nie czepiali za EGFR 74 xD

#zdrowie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mirko_anonim

1) ponieważ sama wysokosc wartości kreatyniny może wynikać z wielu przyczyn, i to bardzo orientacyjnie uwzględnia wzór na wyliczenie eGFR (po to zresztą te wzory funkcjonują w uzytku).

2) Tez się z tym spotkałam jako nefrolog (co tydzień w poradni :p) dla małej drobnej kobiety taka kreatynina jest zastanawiająca, ale dla umięśnionego mężczyzny 190cm - do obserwacji, bo może nigdy nie mieć niższej az do np. 50rz. a może faktycznie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): > Taka kreatynina to na ten moment 'nic do zrobienia'.
Z zaleceń mam tylko kontrolę kreatyniny i moczu co roku, sprawdzac sobie cisnienie raz na miesiąc bo mam normę, nawadniać się i unikać środków przeciwbólowych. Jeden z tych nefrologów powiedział że pacjentów z kreatyniną 1.3-1.5 bez innych odchyleń wysyła na kontrole co roku i u żadnego ta kreatynina nie rośnie. W sumie przekonująco mówił więc wierzę że
  • Odpowiedz