Aktywne Wpisy

annlupin +74
Cześć. Szukam chłopaka, który szuka dziewczyny, z którą mógłby rozwijać się intelektualnie, ćwiczyć pamięć, myśleć, zadawać sobie pytania. Który jest fanatykiem myślenia, którego sensem życia jest ćwiczenie umysłu, myślenie, rozwój, nauka. Na pewno bardzo by mnie to cieszyło, gdybym widziała, że jest taka osoba, która też szuka takiej osoby drugiej - do ćwiczeń, do wspólnej korelacji. Wiadomo, rozwój jest czymś najfajniejszym, samemu jest trochę żmudnym ćwiczeniem, a z kimś z kim się
Nieszkodnik +7

Dzisiaj zebrałem pierwszy rzut Złotego Nauczyciela z growkitu (wyszło 163 gramy świeżego). Następnie oczyściłem grzybnię z abortów, pokruszyłem na małe kawałki do większego pojemnika, dodałem 400 gramów mąki z brązowego ryżu i poprawiłem wodą demineralizowaną.
Opcje są dwie: albo drugi rzut będzie obfity jak jasna cholera albo grzybnię trafi szlag. Trzymajcie kciuki, aby spełniła się pierwsza opcja :>
#psylocybina #grzybypsylocybinowe #grzybypsylocyby
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Na małe kawałki? Na jak małe?
Połamałeś na superdrobne kawałki wielkości wermikulatu?
Nie wiem czy trzymać to pudełko zamknięte i czekać aż się przegryzie czy zdjąć wieczko i do worka dać. Jak sądzisz?
──────
Otworzyc wieczko, pojemnik dać do wora, utrzymywać wilgotność i wietrzyć min raz dziennie.
─────────────────────
· Zaakceptował: razzor91
Bezpośrednio na ciastko to bym unikał żeby nie wprowadzić żadnego zanieczyszczenia z wody. Lepiej na ścianki.
Tutaj link:
https://allegro.pl/oferta/sterylny-substrat-do-uprawy-grzybow-zyto-550g-13918959805
Czy mógłbym takim gotowcem zastąpić konieczność kupowania szybkowaru i sterylizacji podłoża? Tylko kupić gotowy worek, zaszczepić strzykawką i czekać
Tak. Mozna brak szybkowaru zastąpić gotowcami.
Niestety czasem trafia się gotowiec źle wysterylizowany w którym bedzie pieśń penicylinowa i wszystko pójdzie do kosza więc to jest loteria.
IMO szybkowar i robienie substratów samemu jest bardziej satysfakcjonujące i tańsze.
Jeżeli kolonizujesz świeży substrat żywą grzybnią (1:1) to nie musi on być sterylizowany w szybkowarze. Wystarczy, że gotowy substrat włożysz w litrowy słoik i będziesz gotować ten słoik przez 2h w
Na grzyby GT najlepsza domowa metoda bez szybkowaru to kukurydza popcorn bez soli.
-Gotujesz kukurydze na miękko.
-Pozbywasz się nadmiaru wody.
-Dajesz ją w słoik litrowy i gotujesz (pasteryzujesz) go w garnku z wodą przez 2h
-Gotową kukurydzę mieszasz z żywą grzybnią 1:1 i masz ciastko na
Aczkolwiek z ciekawości chyba kupię jakieś płynne zarodniki innej odmiany (McKennai albo Treasure Coast)
Ten substrat z allegro już jest teoretycznie sterylny. Nic już z nim nie robisz tylko wstrzykujesz od razu zarodniki, albo wsypujesz ostrożnie żywą grzybnie.
Jeżeli chcesz zrobić swoj substrat to wtedy musisz go wysterylizowany lub chociaż poddać pasteryzacji.
Plan jest taki:
1. Kupno sterylnego substratu z allegro
2. Zaszczepienie go płynną kulturą
3. Pasteryzacja włókna kokosowego
Nieeee. Zrobiłeś faila Mierczku.
Zapach fermentacji/kiszonki oznacza, że grzybnia metabolizuje mąkę. To dobry znak.
Wydziela on wtedy taki zapach i temperature oraz kosmoczne ilosci CO2.
Należy tak regulować temperature żeby nie przekroczyła 28 stopni.
Ponowna kolonizacja zajmuje kilka dni nawet i ze 2 tygodnie zaleznie od temperatury otoczenia.
Facepalm...........
─────────────────────
· Zaakceptował: grap32
Spokojnie. Zdarza się najlepszym.
Bądź cierpliwy następnym razem i będzie wsio ok.
Cierpliwość przede wszystkim!
─────────────────────
· Zaakceptował:
─────────────────────
· Zaakceptował: razzor91