Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dzisiaj zebrałem pierwszy rzut Złotego Nauczyciela z growkitu (wyszło 163 gramy świeżego). Następnie oczyściłem grzybnię z abortów, pokruszyłem na małe kawałki do większego pojemnika, dodałem 400 gramów mąki z brązowego ryżu i poprawiłem wodą demineralizowaną.

Opcje są dwie: albo drugi rzut będzie obfity jak jasna cholera albo grzybnię trafi szlag. Trzymajcie kciuki, aby spełniła się pierwsza opcja :>

#psylocybina #grzybypsylocybinowe #grzybypsylocyby

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Uddhx na bardzo drobne kawałeczki. Można powiedzieć, że mam teraz niemalże jednolitą masę w tym plastikowym pudełku. Na dole i po bokach widać oczywiście male, białe ogniska grzybni. Całe ciastko jest mocno wilgotne, ale woda na dole nie stoi.

Nie wiem czy trzymać to pudełko zamknięte i czekać aż się przegryzie czy zdjąć wieczko i do worka dać. Jak sądzisz?

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Uddhx dziękuję Ci bardzo za dotychczasowe odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Natrafiłem na allegro na gotowe, sterylne substraty w worku z filtrem

Tutaj link:
https://allegro.pl/oferta/sterylny-substrat-do-uprawy-grzybow-zyto-550g-13918959805

Czy mógłbym takim gotowcem zastąpić konieczność kupowania szybkowaru i sterylizacji podłoża? Tylko kupić gotowy worek, zaszczepić strzykawką i czekać
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Tak. Mozna brak szybkowaru zastąpić gotowcami.
Niestety czasem trafia się gotowiec źle wysterylizowany w którym bedzie pieśń penicylinowa i wszystko pójdzie do kosza więc to jest loteria.
IMO szybkowar i robienie substratów samemu jest bardziej satysfakcjonujące i tańsze.

Jeżeli kolonizujesz świeży substrat żywą grzybnią (1:1) to nie musi on być sterylizowany w szybkowarze. Wystarczy, że gotowy substrat włożysz w litrowy słoik i będziesz gotować ten słoik przez 2h w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Na grzyby GT najlepsza domowa metoda bez szybkowaru to kukurydza popcorn bez soli.
-Gotujesz kukurydze na miękko.
-Pozbywasz się nadmiaru wody.
-Dajesz ją w słoik litrowy i gotujesz (pasteryzujesz) go w garnku z wodą przez 2h
-Gotową kukurydzę mieszasz z żywą grzybnią 1:1 i masz ciastko na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Uddhx czyli innymi słowy - jeżeli nie zabiłem mojej grzybni i w teorii drugi rzut się uda, to mogę później kupić ten gotowy substrat z allegro, wygotować go w słoiku, a następnie(jak wystygnie) wymieszać z grzybnią i ją tym samym powiększyć. Ewentualnie wykorzystać Twój sposób z kukurydzą i też mieć więcej grzybni.

Aczkolwiek z ciekawości chyba kupię jakieś płynne zarodniki innej odmiany (McKennai albo Treasure Coast)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Ten substrat z allegro już jest teoretycznie sterylny. Nic już z nim nie robisz tylko wstrzykujesz od razu zarodniki, albo wsypujesz ostrożnie żywą grzybnie.

Jeżeli chcesz zrobić swoj substrat to wtedy musisz go wysterylizowany lub chociaż poddać pasteryzacji.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Uddhx Golden Teacher poszedł do śmieci. Zaczęło to śmierdzieć fermentacją i takimi jakby drożdżami, a sama grzybnia w ogóle nie rozpoczęła kolonizacji tej mieszanki. Niestety nie zrobiłem sobie printów, więc muszą zacząć od zera.

Plan jest taki:
1. Kupno sterylnego substratu z allegro
2. Zaszczepienie go płynną kulturą
3. Pasteryzacja włókna kokosowego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Nieeee. Zrobiłeś faila Mierczku.
Zapach fermentacji/kiszonki oznacza, że grzybnia metabolizuje mąkę. To dobry znak.
Wydziela on wtedy taki zapach i temperature oraz kosmoczne ilosci CO2.
Należy tak regulować temperature żeby nie przekroczyła 28 stopni.
Ponowna kolonizacja zajmuje kilka dni nawet i ze 2 tygodnie zaleznie od temperatury otoczenia.
Facepalm...........
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Uddhx dostałem dziś strzykawkę z LC (McKennai). dwa sterylne worki z allegro dostały po 3 ml płynu. Dziurkę po strzykawce zalepiłem taśmą klejącą i dałem ziarno do ciemnej szafki. Trzymaj kciuki, aby kolonizacja przebiegła pomyślnie :>

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz