Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak lepiej zacząć ogarniać #kredythipoteczny 2 procent? Iść do każdego banku z osobna i dowiadywać się na miejscu czy może udać się na mieście do jakiegoś doradcy kredytowego? Mam trochę obaw, że ludzie ci zachowują się tak samo jak pośrednicy nieruchomości (tj. pijawki łase jedynie na hajs z prowizji), ale od Anetek w korpo zasłyszałem że doradca kredytowy to zawód regulowany i nie ma się czego bać, gdyż prowizję ciągnie nie od nas a od banku. Jak jest naprawdę?
#mieszkanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kredytu bk2 udzielają jak narazie całe 3 banki więc raczej spokojnie dasz radę samodzielnie porównać oferty. A do ekspandera spokojnie możesz iść już po tym jak się zdecydujesz, pomogą o tyle że ogarną papierologie/formalności
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: doradca to zawód regulowany, ale to nie znaczy, że nie namówi cię na kredyt w banku, który da mu największą prowizję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Skorzystanie z usług doradcy pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ale podstawową wiedzę o kredytach po prostu warto mieć, jeśli się go bierze
  • Odpowiedz
@francoisinho: doradcy maja mniej wiecej taka sama prowizje za kredyt - watpie, zeby za dodatkowe pół procenta chcialo im sie nadszarpywac reputacje, bo oni maja duzo klientow z polecenia
  • Odpowiedz
@mirko_anonim zdecydowanie samemu, to tylko 3 banki, a ci doradcy bardzo często nie mają podstawowej wiedzy o bk2% i będą cię wprowadzać w błąd. Nawet się taki nie przyzna że czegoś nie wie żeby tylko nie wyjść na kogoś niekompetentnego tylko będzie wciskał kit żebyś tylko się nie spłoszył i nie poszedł do banku sam. Nie mają też często odpowiedniej wiedzy o procedurach banku na przykład dot. okresów występowania karencji.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z mojego doświadczenia doradca naprawdę szukał mi najlepszej oferty. Myślę że można śmiało z nich korzystać, oczywiście z ograniczonym zaufaniem poświęcić 15 minut na zweryfikowanie w google (rankingi KH) czy nie ominął jakiejś mocno korzystnej oferty z innego banku w swoich propozycjach.
  • Odpowiedz