Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Rasy istnieją czy nie istnieją? Gdy wchodzę na reddita to wszyscy piszą że nie istnieją, ewentualnie że można mieć różny odcień skóry, ale w sumie nie wiadomo tak naprawdę co to znaczy biały czy czarny i wszystko to jest to samo. Z drugiej strony mamy BLM i inne takie, gdzie się mówi że wspiera się czarnych, więc oni istnieją. W dodatku w tym samym postępowym USA pierwszym pytaniem po zgłoszeniu napadu na 911 jest "Is he black, white, hispanic, asian?" To jak to jest?
#pytanie #niewiemjaktootagowac #swiat #spoleczenstwo #wykop #neuropa #4konserwy #rasizm

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Czy rasy ludzkie istnieją?

• Tak 80.5% (120)
  • Nie, jedynie odcień skóry 12.8% (19)
  • Nie ma ani ras ani odcieni skóry 6.7% (10)

Oddanych głosów: 149

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Rasy biologicznie nie istnieją - w sensie nie istnieją kryteria genetyczne / fenotypowe by je określić. A jakby się udało, tych ras byłyby setki, a nie trzy xD

Za to społecznie jak najbardziej istnieje taki termin, jak rasa. Szczególnie w krajach z historią rasizmu, jak USA. USA nie jest "postępowe" btw, tam w mainstreamie masz przecież kreacjonistów, otwartych homofobów/transfobów, no i oczywiście rasistów <3
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mam lepsze, w przypadku identyfikacji zwłok po samej czaszce człowieka, bez skóry(!) można określić, czy był on "black, white, hispanic, asian" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Powiedzmy, że rozumiem intencje, ale to jest po prostu zaprzeczanie rzeczywistości, nie tędy droga.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @asmodeus666 @johny-kalesonny Rasy istnieją i różnią się nie tylko kolorem skóry, ale mierzenie która jest lepsza, a która gorsza nie ma sensu, w 95% przypadków zmiany są zbyt małe aby to weryfikować, czyli większość społeczeństwa jest prawie taka sama, jedynie odróżnialna - tak jak słyszysz czyjś głos, to możesz się domyślić, że należy do osoby danej rasy - ale to są różnice odpowiadające różnicom, po których możesz
  • Odpowiedz
@miszczu90:

mierzenie która jest lepsza, a która gorsza

czym się szczycimy

Nie myślę nawet w takich kategoriach, w sensie oceniania na podstawie rasy, żeby sobie sztucznie podbić ego (bo żadna to moja zasługa, że się urodziłem biały), ale faktem jest, że istnieją różnice między rasami. Zatem mówienie, że rasy nie istnieją jest oczywistą bzdurą, a uważam, że nikomu nie pomaga głoszenie bzdur. Jak widać po twoim komentarzu można użyć innych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: oczywiście że istnieją, przecież nawet po kościach można poznać kto jakiej rasy jest, nie mówiąc już o różnicach cech psychofizycznych, rasa t nie tylko kolor skory.
I nie wiem dlaczego lewatywy mają z tym problem?
  • Odpowiedz