Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, ostatnio sprzedalem stary telefon twarza w twarz bylo wszystko ok i u mnie wczesniej tez bylo ok. Wystawiony byl za 3 stowki poszedl za 250. Gosc po tygodniu sapie sie i chce oddac bo niby grzeje sie. U mnie nic takiego nie dzialo sie. Grozi policja jak powiedzialem ze nie ma problemu to sapie sie i mowi ze dorwie mnie w niedalekiej przyszlosci i sobie to wyjasnimy. Slyszalem ze niby rekojmia obowiazuje zawsze i ze taki telefon tak czy siak jak gosc pojdzie na policje to bede musial przyjac. To prawda? #olx #sprzedaz

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Odnoszę wrażenie, że Janusze Olx znalazły sobie nowy sposób na wymuszony "rabat" tj. najpierw coś kupują bez zastrzeżeń, a po tygodniu wymyślają jakieś pierdoły i zaczynają psychologiczną nagonkę byś nie chciał zwrotu towaru, ale "dla świętego spokoju" zaproponował obniżkę ceny.
Na te słowa telefon magicznie przestaje się grzać, a używane auto już jednak nie stuka.

Też mnie tam męczył gość z Zakopanego, że niby sprzedane przed tygodniem auto różni
  • Odpowiedz
@mirko_anonim rękojmia obowiązuje zawsze, o ile wprost jej nie wyłączysz, więc jeśli telefon ma wady, których nie ujawniłeś, to kupujący może skorzystać z uprawnień takich jak oświadczenie o obniżeniu ceny, odstąpienie (jeżeli wada nie jest nieistotna) etc.
Fragmentu o policji nie ma co komentować na poważnie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jako osoba prywatna nie masz obowiązku przyjęcia zwrotu. Nie wiem jaki to model telefonu, ale zawsze może się trochę grzać np z powodu wysokiej temperatury albo dużego obciążenia. Jeśli urządzenie działa to ja bym zignorowała dziada. Nie dość, że facet kupował mega tanio, wynegocjował 5 dych w dół to jeszcze takie cyrki odstawia.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Niee, to stary 3 letni telefon. Wszystko bylo ok. Kupil od mnie prywatnie twarza w twarz ale slyszalem ze kodeks konsumenta ma jakis tam artykul na mocy ktorego nawet jak sprzedasz uzywane cokolwiek to ciazy na tobie rola rekjomi

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Jako sprzedający odpowiadasz za wady produktu istniejące w momencie sprzedaży (art. 556 KC) i nie ma tu znaczenia czy sprzedajesz jako firma, czy osoba prywatna. Okres odpowiedzialności wynosi dwa lata od daty sprzedaży (art.568 §1 KC), ale w przypadku transakcji pomiędzy dwiema osobami prywatnymi (konsumentami, transakcja C2C) lub dwiema firmami (transakcja B2B) okres ten może być skrócony, lub rękojmia może być wykluczona (art. 558 § 1 KC). Ważne, skrócenie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tez mialem takiego smiecia, laptop z 2010 czy cos kupil i mu wifi nie dzialalo czy cos, tez mi pisal ze wie gdzie mieszkam (smiec ktory spedza czas na silowni a nie robic cos madrego to pewne) ale w koncu dal spokoj sobie i przestal pisac do mnie. Lap byl w cenie kurla symbolicznej.
  • Odpowiedz