Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim to pół biedy. Pytasz na rekrutacji czy tak samo traktuja osoby na b2b jak na uop, czyli imprezy firmowe i opieka zdrowotna to Ci powiedzą ze tak a jak przyjdzie co do czego po podpisaniu umowy to Ty masz pracowac a Ci na uop idą na wigilie w trakcie roboty i jeśli lista obecności na wejściu by Cię nie wpuścić, a opieka zdrowotna to sam se masz kupić prywatnie bo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Takich rzeczy to często nie dowiesz się na rozmowie, bo w większych firmach wszystko zależy od zespołu i w jednym możesz mieć pełen luz, a w innym mogą oczekiwać, że przez cały czas pracy jesteś wdzwoniony z zespołem na zoomie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: Ja tak pracowałem 1,5 roku - nie było to jakoś szczególnie upierdliwe, przy czym nie włączaliśmy kamer poza zaplanowanymi spotkaniami, a jak ktoś chciał się urwać bez słowa to się urywał i nikt na to nie zwracał uwagi.

Ale wartość to miało zerową, bo raczej każdy miał swoje solo-tematy, więc idea, że będzie można szybciej coś ogadać ad-hoc tak jakbyśmy byli w biurze była rzadko wykorzystywana i często kończyła
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
✨️ Autor wpisu (OP): @WaveCreator

przez cały czas pracy jesteś wdzwoniony z zespołem na zoomie

O_O! Przegięcie, ja wtedy bym od razu złożył wypowiedzenie i wolał wrócić do bagna
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja w jednej pracy musiałem klikać start/koniec pracy xD Przerwy były co do minuty 15 minut, jak jadłeś 30 sekund dłużej to musiałeś to odpracować xD Jedynie dobrze, że jak się szło do kibla to nie trzeba było nic robić...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak outlook, to w takim np. Nine na Androida masz opcję wysyłki o odpowiedniej godzinie.
Jak teamsy, to trochę gorzej, ale pewno też jest jakiś plugin czy inny pomysł (przez przeglądarkę może?) żeby to pisać.
Jechałem prawie dwa lata na skrypcie !<nazwafirmy>ZDALNIE i nikt się nie dowalił, chyba że coś się paliło i wdzwaniali przed 10, to wtedy szybkie ogarnięcie i standardowa gadka że śniadanie/poranna kawa/sraka jest właśnie realizowane.
  • Odpowiedz
Jak teamsy, to trochę gorzej, ale pewno też jest jakiś plugin czy inny pomysł (przez przeglądarkę może?) żeby to pisać.

@tellet: teamsy też już mają opcję wysyłkę wiadomości o zadanej godzinie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WaveCreator: o kurde takie pomysły z ciągle odpalonym spotkaniem na zoomie to powinny podpadać pod nękanie i mobbing. Zwolniłbym się chyba po tygodniu.
@Kitku_Karola znajomemu na rozmowie obiecywali pracę 100% remote, po przyjściu dowiedział się, że "hehe no wiesz anon w międzyczasie zmieniły nam się korporacyjne zarządzenia i teraz mamy hybrydę 50% czasu z biura, sorry"
  • Odpowiedz
jak przyjdzie co do czego po podpisaniu umowy to Ty masz pracowac a Ci na uop idą na wigilie w trakcie roboty i jeśli lista obecności na wejściu by Cię nie wpuścić

@Kitku_Karola: niee... To nie możliwe...()

Az Takich kołchozów nie ma, prawda? ()
  • Odpowiedz
@Ulfric_Stormcloak ja tak miałam :/ kazali mi przyjść do biura w dniu gdy zespół będzie tez w biurze, a ten dzień był dniem wigilii firmowej gdzie na wejściu na imprezę była lista gości… a szef by wymazać to niekulturalne zachowanie firmy zorganizował kręgle dla wszystkich z zespołu, ale on tylko kręgle na 2 h opłacił a jedzenie czy picie trzeba było samemu sobie kupić xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie rozumiem co w tym złego, u mnie jest totalna wolność - tylko wiadomo, taski ze sprinta się robi.
Ale rano się witasz, jak idziesz na dłuższą przerwę czy coś załatawić to piszesz afk na kanale i elo. Niektórzy też piszą jak kończą pracę, ja nie i nikt mi od 6 miesięcy uwagi nie zwrócił.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @chaddeveloper tak, to jest typowy błąd niedoświadczonych programistów na rekrutacjach, Elastyczne godziny w pracy moga znaczyć dla każdej firmy co innego dlatego na rozmowie trzeba dopytać dokładnie. Ja na przykład zawsze pytam czy firma pracuje w kulturze "core hours". Większość tak, ale są też takie jak Ty piszesz czyli tylko rozpoczęcie pracy w widełkach godzinowych, a potem trzeba siedzieć 8h.

• Odpowiedz