Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam, od pół roku pracuje w niemczech na budowie. Moim pracodawcą jest polska firma. Tzn ja jestem na działalności i wystawiam faktury dla polskiej firmy a ta polska firma jest pod niemcami. I mam taki problem, że ten polak mi nie płaci i ciągle jakieś wymówki. Mam powoli dosyć i chcę to zgłosić niemieckiemu wykonawcy, że mi nie płacą, zostawić "miny" na budowie aby następcy mieli problemy i tyle, ale to tylko na wypadek, jakbym miał wrócić do polski a pieniędzy by mi nie zapłacili.
Czy w niemczech są instytucje, które zajmą sie tym polskim pośrednikiem i zrobią to skutecznie? Do mojej pracy nikt nie ma uwag a ja tylko słucham od polskiego pośrednika, że powinienem więcej godzin spędzać na budowie.

Piszę tu, bo wiem, że jest pełno mirków mieszkających jak i pracujących tutaj więc na pewno jest ktoś, kto mi pomoże.

Branża elektryczna więc taguje #elektryka #niemcy #emigracja #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Byc moze daloby rade cos ugrac probowac udowodnic ze jestes w ukrytym stosunku pracy, a dzialalnosc sluzy tylko zredukowaniu skladek. Wowczas gosc bedzie zobligowany oplacic za Ciebie wszystkie ubezpieczenia a sąd pracy go wtedy dojedzie. Inaczej jezeli masz relacje b2b to pozostaje upominac sie o swoje przez sad cywilny. Tak czy inaczej bez pomocy prawnej na pewno bedzie ciezko.
  • Odpowiedz