Wpis z mikrobloga

@yungmacias: Nie wiem czy do 90% IT, ale zgodzę się w 100% jeśli chodzi o bezpieke. Polska część branży to cyrk na kółkach, bryndzlująca się do byle gówna które teraz jest modne. A ludzie po szkoleniach z tych polskich firm nie są mądrzejsi. Ale wiesz, mają papier ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@AusserKontrolle: U nas OffSec to chyba max co można z pentestów zebrać jeśli chodzi o certy (OSCP, OSEP, OSWE, OSED, OSEE - tylko tutaj stacjonarnie). W USA jest jeszcze SANS i jeśli ktoś planuje jakąś karierę międzynarodową to chyba tamtejsze kursy są lepszym wyborem (jeśli ktoś ma 5k$ na zbyciu). Ale jak ktoś ma tyle pieniędzy to pewnie nie interesuje się kursami od "świntej trujcy portali bezpieczeństwa" ( ͡°
  • Odpowiedz
@LongWayHome: Warto dodać, że ogólnie polskie firmy w większość mają niskie budżety szkoleniowe. Mi proponowali po dołączeniu zrobienie eWPTX a jak chciałem zrobić zamiast tego OSWA (troche nowszy cert od OffSec, blackboxowe podejście do OWASP) to zaczęło się kręcenie nosem. Niestety, niewiele firm w Polsce chce sponsorować te najlepsze certyfikaty a wybierają certy od INE na przykład.

Świętą trójce portali odnośnie bezpieczeństwa przestałem już dawno śledzić. Pudelki od security które
  • Odpowiedz