Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego doradca z Velo Banku próbował przekonać mnie, że w przypadku regularnej nadpłaty kredytu korzystniej wyjdzie wybór rat malejących?

Załóżmy, że chcę wziąć 1.000.000 PLN kredytu i dopóki cały kredyt nie zostanie spłacony co miesiąc przeznaczać 20.000 PLN na spłatę. W jaki sposób miałbym być stratny na ratach równych skoro w obu przypadkach zmniejszam kapitał o taką samą kwotę? Ciężko mi sobie wyobrazić, że doradca nie rozumie tak prostego konceptu i nie wiem co mi umyka.

#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt #hipoteka

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: może chodziło o to że masz cały czas coraz mniejszy kapitał do spłaty co wiąże się z odsetkami.z jakiegoś powodu na ratach stałych wychodzi więcej do oddania niż na malejących.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie będziesz finansowo stratny, ale będziesz zmniejszał ryzyko utraty płynności finansowej (niższe, zmniejszone raty w przyszłości w razie np choroby). Więc masz korzyść w postaci zmniejszonego ryzyka.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim raty malejące to nic innego jak bat zmuszający cie w pewien sposób do przymusowego nadpłacania. nadpłacając dobrowolnie wyjdziesz dokładnie na to samo. doradcy czesto są niedoedukowani
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: matematycznie to nie ma różnicy czy spłacasz kapitał większą ratą czy nadpłacając samemu, z jednym wyjątkiem - przez pierwsze trzy lata bank może pobierać prowizję od nadpłaty, więc jeżeli od początku planujesz płacić X miesięcznie i nadpłacać to przy racie malejącej masz większą kwotę raty i mniej nadpłaty, więc płacisz mniej prowizji
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najpierw malejace ale gdy po jakimś czasie z malejacymi i równymi zrówna się cześć kapitałowa to zmienić na równe aby spłać więcej kapitału
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Już tłumaczę: bo tego wymaga od niego kierownictwo, kierujące się interesem firmy. Widocznie bank ma jakiś interes w tym, by ci to proponować i naciska na pracowników. Nie zrozumie ten, kto nie pracował w tego typu instytucjach na planach sprzedażowych. Na pewno nie wynika to z tego, że pracownicy są 'głupsi' od klienta, jak to wykopki zwykli myśleć. Pozdrawiam.

• Odpowiedz
@jatojaaniety: no i miałem babola w excelu także dobrze, że spojrzałem. Dla przypadku w którym masz w planach płacić do banku zawsze taka samą kwotę (20k) i to 20k jest zawsze większe niż kwota kredytu malejącego to koszt wyjdzie taki sam.

Kwota odsetkowa na każdy miesiąc w obu typach kredytów liczona jest tak samo (na postawie pozostałego kapitału). Jeżeli w przypadku kredytu że stałą ratą nadpłacisz tyle żeby rata zrównała
  • Odpowiedz
@jatojaaniety: Potwierdzam tu nawet nie trzeba nic liczyć bo wynika to stricte z samej natury i definicji odsetek od kapitału. Czasem mam wrażenie że ludzie nie wiedzą skąd się bierze taka a nie inną wysokość raty. Nie wiedzą od czego płacą odsetki. Przy okazji jak zamierzasz nadplacać to im wcześniej to robisz tym lepiej jeśli chodzi o koszt odsetkowy. Nie daj się nabrać na p---------e internetowych ekspertów że lepiej to
  • Odpowiedz