Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim życie na kredyt i na pokaz. Też tak mam, ale obracam się w IT i ich akurat stać na taki luksus. Natomiast widzę po ludziach z biedniejszych branż że nie chcą odstawać i jest zastaw się a postaw się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @wypok_wypok: pudło
@takJakLubimy: jak najbardziej jest to możliwe, my też mamy mieszkanie w małym powiatowym mieście po jednych rodzicach co już nie żyją. Ale to są grosze z tego wynajmu. Znajomi pochodzą z tego samego małego miasta. A w pracy też większość przyjezdna z mniejszych miast. Ci starci to może i mają majątek po rodzinie, ale młodszym koło 30 to rodzice raczej żyją jeszcze.
@
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: skoro wydają to znaczy że mają i ich stać, nawet jakby byli kompletnymi idiotami biorącymi kredyty gotówkowe na zachcianki to po miesiącu balowania by się skończyło, a z opisu wynika że oni mają taki tryb ciągły; pewnie zarabiają więcej, dysproporcja w firmach bywa ogromna na podobnych stanowiskach
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @Yuri_Yslin:
12-13k brutto na umowie, ja i różowa + oczywiście do tego są jakieś premie, dodatki, trzynastki, grusza i tak dalej
Nie pracujemy w IT, tylko w finansach, u mnie w pracy i u różowej (dwie różne firmy), nie ma raczej pracowników na b2b, a przynajmniej Ci co z nimi siedzę nie mają takiej umowy).
I tak jak pisałem, ciężko przeskoczyć wyżej, znam trochę ten rynek. Ratunek to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zarabiasz cholernie mało- przykro mi...
Z drugiej strony dostałeś mieszkanie w prezencie, mogłeś kupić więc drugie na kredyt - już teraz miałbyś je spłacone i miałbyś 3k zysku więcej
Musisz inwestować, skoro jesteś finsnsista to powinieneś wiedzieć lepiej jak niż ja jako programista .
Zresztą hajs to nie wszystko, co z tego że mam hajs jak mam depresję?
Dlaczego nie macie dzieci?
  • Odpowiedz
12-13k brutto na umowie

@mirko_anonim: To nie są "całkiem OK" zarobki, to raczej taka normalna stawka w dużym mieście, nie patrz na średnią krajową bo tam brakuje 2 milionów ludzi na B2B a większość z nich zarabia >15k bo inaczej nie opłacałoby im się być na B2B. Więc prawdziwa średnia w dużych miastach to pewnie właśnie koło 8-10k na rękę. Zarabiacie przeciętnie, ale bez tragedii. Ale dostaliście mieszkanie, więc nie ma
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tam nie ma ludzi na B2B, prawdziwa średnia mogłaby Cię zdziwić. Mógłbyś się też dowiedzieć, że wcale nie zarabiasz "OK", tylko po prostu zarabiasz mało.

@Yuri_Yslin: Myślę że B2B niekoniecznie zawyżą ogólnopolską średnią bo jest ich po prostu w skali kraju bardzo mało, a całkiem możliwe że z IT równoważą się różne śmieciowe B2B, które istnieją po to żeby pracodawcy było wygodniej.
Tak szczerze to myślę, że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Może być też błąd poznawczy polegający na tym, że ten gość od 5 odkurzaczy to inny gość niż ten od weekendu w Berlinie i inny niż ten od miodu itp. To tak jak w sobotę można powiedzieć, że "w każdą sobotę restauracje i galerie są pełne" - tylko że ci ludzie z dzisiejszej soboty, mogą nie być tymi sprzed 2 tygodni.

Oprócz zarobków, pytanie o oszczędności - skoro macie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: problem jest taki, że wpadłeś w system, który ogranicza możliwość Twojego zarobku.

+ Każdy zaczyna od innego pułapu. Inny dostanie mieszkanie na start, albo dwa i jest na zdecydowanie lepszej pozycji, niż osoba, która tego nie ma. Więc bez sensu sie porównywać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim fajne musisz mieć życko skoro dla Ciebie 'masaze, spa, taksówki, aquaparki, energylandie' to rozrywki dla bogaczy

Strzelam że kasy masz odłożonej ale umysł biedaka zakorzeniony mocno, masz 40 lat, zastanów się nad sobą, kasy do grobu nie zabierzesz.
  • Odpowiedz