Wpis z mikrobloga

@Dooopahshjasx: Niestety dla przetworzonej żywności trzeba robic doktorat (a może i habilitację z takich rzeczy). Tabelkę masz podaną dla jednej porcji gotowego produktu zrobionego z mlekiem i cukrem. Porcji w saszetce jest 4.

Więc marko z kolumny "W porcji" mnożysz x4 a potem odejmujesz od tego marko 0,5 l mleka (#!$%@? wie jakiego) oraz makro 40g cukru.

Ale tak jak pisze @Loginconajmniej4znaki łatwiej policzyć makro dla 35g skrobii ziemniaczanej i dodać
@Loginconajmniej4znaki: nie wiem, ale od 15 minut robię doktorat z tego budyniu i:

Metodą odejmowania makro wychodzi mi, że saszeta ma 226 kcal, a 35 g skrobi nie powinno mieć więcej niż 150 kcal. Więc albo się 3 razy #!$%@?ąłem w wyliczeniach, albo aromat i barwnik mają 75 kcal.

To jest ciekawy temat i mam ochotę napisać do winiary co oni tam #!$%@? ładują w ten proszek.