Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Na początku 2025 chciałbym starać się o kredyt hipoteczny i mam kilka pytań.
Aktualnie zawieszona działalność, wznawiam początkiem 2024 i mam 2 opcje do wyboru:
1) Wznowić 1 stycznia 2024 i mieć styczeń i luty "martwy" tj zero zarobków albo prawie zero.
2) Wznowić dopiero gdy wszystko dopnę tj początkiem lutego lub marca (wtedy zarobki netto powinny sięgać kilkanaście tys miesięcznie lub więcej).

Która opcja jest lepsza z punktu widzenia starnia się o kredyt hipoteczny? W opcji nr 1 będę miał zamknięty pełen rok obrachunkowy ale pierwszy miesiąc/dwa będą wyglądały tragicznie. W opcji 2 każdy miesiąc będzie wyglądał super ale nie mam pełnego roku obrachunkowego.

Chciałem jeszcze dodatkowo zapytać o leasing - czy samochód na leasing z dużym wkładem własnym (w efekcie jeden miesiąc pod koniec 2024 byłbym "na zero") zepsuje mi zdolność kredytową?

Widziałem dużo fajnych wpisów @marcpol więc pozwoliłem sobie Ciebie otagować :)
#banki #bankowosc #kredythipoteczny #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Która opcja jest lepsza z punktu widzenia starnia się o kredyt hipoteczny? W opcji nr 1 będę miał zamknięty pełen rok obrachunkowy ale pierwszy miesiąc/dwa będą wyglądały tragicznie.

@mirko_anonim: Zależy to od konkretnego banku i sposobu w jaki zdolność jest w nim liczona, a także od daty w której będziesz składać wniosek kredytowy. Istotne jest też to, czy działalność gospodarcza będzie kontynuacją obecnego zatrudnienia. W wielu bankach mimo braku przychodu
  • Odpowiedz