Wpis z mikrobloga

@Swiezak__93przyszlyAlpha: za dużo drożdży(jeśli robisz wg. typowego przepisu a'la chleb z termomiksa, to padłeś ofiarą słonecznej propagandy, taki chleb się nie może nie udać, ale smakuje jak kiepskie piwko). Spróbuj najpierw zrobić zaczyn - biga, wtedy można trochę zejść z ilości, ew. możesz eksperymentować z mieszaniem drożdży i np. zakwasu w proszku, można w ten sposób znaleźć jakiś kompromis.. Miałem ten sam dylemat, bo generalnie piekę w maszynie Kenwooda i wszyscy
@Swiezak__93przyszlyAlpha Czyli dałeś 25 g drożdży na 520 g mąki. Za dużo.
Mój przepis według którego piekę chleb.
Mąka żytnia 720 - 200 g
Mąka pszenna orkiszowa 650 - 200 g
Mąka pszenna orkiszowa pełnoziarnista - 300 g
Sól spożywcza, kamienna - 21 do 23 g
Woda o temp pokojowej - 700 g
Drożdże żywe - 25 g
Ziarna sezamu, słonecznika, dyni itp - 100 g.
Drożdże rozrabiam z odrobiną wody, cukru