✨️ Obserwuj #mirkoanonim Hej, mam prawo wziąć kredyt 2% i zastanawiam się co robić. Moja sytuacja: 200k oszczędności, średnio 15k na rękę miesięcznie (it), z potencjałem na podwyżkę.
Dostałem kredyt ze stałym oprocentowaniem na mieszkanie w dobrej lokalizacji (obok sklepy, szkoły, niedaleko centrum handlowe itp) z połączeniami autobus/tramwaj~65 metrów, mieszkanie słoneczne (południe wschód). Rata 5k, cena mieszkania 800+k.
Pojawiła się też opcja wziąć mieszkanie ~62m, w trochę gorszej lokalizacji (mniej zabudowana, sklepy trochę dalej, drogi potrafią się tam korkować), ale dalej z połączeniem tramwajowym i autobusowym (tylko dłużej trzeba jechać o ~10-15min), mieszkanie ciemne (północ-wschód). Rata byłaby około 2.5k według kalkulatorów, cena mieszkania 700k.
Oba mieszkania z miejscami postojowymi podziemnymi, oba standard deweloperski i będą wybudowane za około rok.
Chciałem wziąć kredyt i "szybko" spłacić, bo nie lubię płacić odsetek, ale nawet nadpłacając 5k w pierwszym przypadku, musiałbym przez 8 lat żyć bez większych wygód. W drugim przypadku przez 10 lat nie martwiłbym się tym, bo spłacałbym głównie kapitał, a po 10 latach mógłbym spłacić od razu resztę pozostałego kredytu. Druga kwestia to jednak ryzyko, w razie problemów w pracy i gospodarce ratę 2.5k można bez problemów płacić nawet pracując za średnią krajową, a jednak rata 5k mogłaby sprawić problemy. Mam też w głowie, że jest inflacja, pensje rosną, ta rata się po jakimś czasie będzie dewaluowała, ale jeszcze nie wiadomo jak nowy rząd będzie walczył z inflacją i czy nie wejdziemy w jakąś głęboką recesję żeby zbić inflację.
@mirko_anonim: czyli czekaj, bierzesz mieszkanie powyzej mozliwosci beki dla singla, bo przekraczasz wartoscia mieszkania maxa. Czyli pewnie jestes w zwiazku malzenskim i/albo masz dziecko i pytasz na portalu ze smiesznymi obrazkami ktore mieszkanie TY masz kupic bazujac na OPINII tutaj? najs bejt mejt A - jesli jestes singlem to nie kwalifikujesz sie do beki B - jesli jestes w zwiazku i pytasz tutaj co kupic to jestes uposledzony
@controll: Co? xd Ja często znacznie bardziej szanuję opinie wykopków niż mojej różowej, przynajmniej nie jest zaburzona emocjonalnymi zaszłościami między nami i można na spokojnie przemyśleć temat ( ͡°͜ʖ͡°)
@mirko_anonim Bierz gorsze w ramach BK2% niż lepsze na komercyjnym kredycie.
@mirko_anonim: na swoim mieszkaniu nie oszczędzaj. Jeśli masz być przez te najbliższe lata szczęśliwszy w teoretycznie lepszym mieszkaniu, a cie na nie stać to nad czym się zastanawiasz?
✨️ Autor wpisu (OP): @wetorek2: Mieszkanie nr 1. kosztuje trochę ponad 800k, więc nawet jako małżeństwo nie łapałoby się na kredyt 2%. Mieszkanie nr2. kosztuje dokładnie 697k, więc mogę wziąć je jako singiel biorąc pod uwagę mój wkład własny.
@controll: Właśnie o to chodzi w moim wpisie. Brać kredyt zwykły, gdzie rata wynosi 5k, ale mieszkanie jest lepsze w wielu aspektach, czy brać kredyt 2% na gorsze
Hej, mam prawo wziąć kredyt 2% i zastanawiam się co robić. Moja sytuacja: 200k oszczędności, średnio 15k na rękę miesięcznie (it), z potencjałem na podwyżkę.
Dostałem kredyt ze stałym oprocentowaniem na mieszkanie w dobrej lokalizacji (obok sklepy, szkoły, niedaleko centrum handlowe itp) z połączeniami autobus/tramwaj~65 metrów, mieszkanie słoneczne (południe wschód).
Rata 5k, cena mieszkania 800+k.
Pojawiła się też opcja wziąć mieszkanie ~62m, w trochę gorszej lokalizacji (mniej zabudowana, sklepy trochę dalej, drogi potrafią się tam korkować), ale dalej z połączeniem tramwajowym i autobusowym (tylko dłużej trzeba jechać o ~10-15min), mieszkanie ciemne (północ-wschód).
Rata byłaby około 2.5k według kalkulatorów, cena mieszkania 700k.
Oba mieszkania z miejscami postojowymi podziemnymi, oba standard deweloperski i będą wybudowane za około rok.
Chciałem wziąć kredyt i "szybko" spłacić, bo nie lubię płacić odsetek, ale nawet nadpłacając 5k w pierwszym przypadku, musiałbym przez 8 lat żyć bez większych wygód. W drugim przypadku przez 10 lat nie martwiłbym się tym, bo spłacałbym głównie kapitał, a po 10 latach mógłbym spłacić od razu resztę pozostałego kredytu. Druga kwestia to jednak ryzyko, w razie problemów w pracy i gospodarce ratę 2.5k można bez problemów płacić nawet pracując za średnią krajową, a jednak rata 5k mogłaby sprawić problemy.
Mam też w głowie, że jest inflacja, pensje rosną, ta rata się po jakimś czasie będzie dewaluowała, ale jeszcze nie wiadomo jak nowy rząd będzie walczył z inflacją i czy nie wejdziemy w jakąś głęboką recesję żeby zbić inflację.
#nieruchomosci #kredythipoteczny
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
A - jesli jestes singlem to nie kwalifikujesz sie do beki
B - jesli jestes w zwiazku i pytasz tutaj co kupic to jestes uposledzony
@wetorek2: Jak widać.
@mirko_anonim Bierz gorsze w ramach BK2% niż lepsze na komercyjnym kredycie.
@controll: Właśnie o to chodzi w moim wpisie. Brać kredyt zwykły, gdzie rata wynosi 5k, ale mieszkanie jest lepsze w wielu aspektach, czy brać kredyt 2% na gorsze