Mam zamiar przez 14 dni brać dawkę 500 mg (o przedłużonym uwalnianiu). Niestety, zaczynam nie do 3 dnia (jak w pracy), a dopiero w 5-6 dniu od wystąpienia objawów.
1. Czy Waszym zdaniem wystąpi znaczący efekt zapobiegawczy?
2. Jakie jest ryzyko wystąpienia hipoglikemii? Jeden lekarz powiedział mi, że pomijalnie niskie, drugi mnie przed nim formalnie przestrzegł. Rozumiem, że w przypadku wystąpienia objawów wystarczy zjedzenie czegoś słodkiego? Chłop 32 lata, 180 cm, 73 kg, nie mam cukrzycy, cukier zawsze był w normie w badaniach krwi (ostatnie z 2017, niestety).
Inb4 "idź do doktora": e-konsultowałem to już z dwoma lekarzami (nie diabetologami), wiadomo, że to zastosowanie off-label, które zdają się uzasadniać przesłanki naukowe.
Anonim (nie OP): @i-marszi Co prawda mam pewne obycie w badaniach, ale przecież napisałem, że konsultowałem to z dwoma lekarzami, i to taka niejasna sprawa...
@mirko_anonim: No to wyraźnie jest napisane, że meformina nie pobudza produkcji insuliny, więc nie może z definicji wywołać hipoglikemii. Jednak ciało człowieka nie działa binarnie i możesz być jedynym człowiekiem na ziemi, u którego taki efekt uboczny wystąpi :) Dlatego każdy lek podaje się po zestawieniu ewentualnych zysków i strat, gdy zyski przewyższają straty, to się lek zapisuje a jak nie to nie!
Pilne pytanie głównie do poinformowanych pacjentów, studentów kierunków biomedycznych, i pracujących w opiece zdrowotnej:
Zaczynam brać #metformina na #covid, licząc, że zredukuje ryzyka (w tym ryzyko long covid) tak jak w tej pracy:
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(23)00299-2/fulltext
Mam zamiar przez 14 dni brać dawkę 500 mg (o przedłużonym uwalnianiu). Niestety, zaczynam nie do 3 dnia (jak w pracy), a dopiero w 5-6 dniu od wystąpienia objawów.
1. Czy Waszym zdaniem wystąpi znaczący efekt zapobiegawczy?
2. Jakie jest ryzyko wystąpienia hipoglikemii? Jeden lekarz powiedział mi, że pomijalnie niskie, drugi mnie przed nim formalnie przestrzegł. Rozumiem, że w przypadku wystąpienia objawów wystarczy zjedzenie czegoś słodkiego? Chłop 32 lata, 180 cm, 73 kg, nie mam cukrzycy, cukier zawsze był w normie w badaniach krwi (ostatnie z 2017, niestety).
Inb4 "idź do doktora": e-konsultowałem to już z dwoma lekarzami (nie diabetologami), wiadomo, że to zastosowanie off-label, które zdają się uzasadniać przesłanki naukowe.
#pytanie #medycyna #lekarz #leczsiezwykopem #cukrzyca #diabetolog #diabetologia #covid19 #koronawirus #nauka
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: metformax-sr-500-6344
PobierzKomentarz usunięty przez autora
https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=550
Słuchaj się swojego lekarza a nie przeglądasz jakieś badania w internecie! Jesteś pewien że masz kwalifikacje do czytania i interpretowania badań?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91