Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Odśnieżanie samochodu zajmuje mi bardzo dużo czasu, pomimo tego, że mam podstawowy sprzęt (łopatę, szczotkę, skrobaczkę, płyn do odmrażania szyb). Czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego?

Zastanawiam się nad stosowaniem narzuty/pokrowca, którego zakładanie nie wymaga wiele czasu i umiejętnym zrzucaniem śniegu (czy to prawda, że pokrowiec ma szkodliwy wpływ na auto?). A może są jakieś dmuchawy ładowane na akumulator dostępne w rozsądnej cenie, których można używać w deszczu i śniegu, a które pozwolą szybko usunąć śnieg i lód przy pomocy pędu ciepłego (nie gorącego powietrza)?

#auto #auta #samochod #samochody #akcesoria #motoryzacja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Odśnieżanie samochodu zajmuje mi bardzo dużo ...

źródło: Odsniezanie-samochodu

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @xede Kiedy masz zewnętrzne miejsce parkingowe, to spółdzielnia nie zgadza się na montaż takiego :/

@WykopanyDzon Ile to kosztuje, i czy to montuje się w nowych autach bez naruszenia gwarancji?

@programista15cm Mam klimę i ogrzewanie przedniej szyby. Chodzi mi o zwały
  • Odpowiedz
zwały śniegu na dachu.

@mirko_anonim: jeżeli to jest świeży śnieg na osobowce to litości. Problem by był dopiero gdyby to była ciężarówka samo albo zlodowaciały śnieg czy coś.

Tak można webasto dokupic ale taniej wyjdzie zmienić samochód na taki który ma
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:serio webasto? i stopi snieg ktory padal przez cala noc? bezsens, webasto sluzy tylko i wylacznie do nagrzania srodka, ilosc paliwa jakie by spalil na podgrzanie zeby sniegu nie bylo na aucie po calej nocy opadow to bylaby masakra, poza tym to nadal silnik ktory produkuje spaliny, a jesli elektryczne, to juz widze jak odpalamy auto po calej nocy podgrzewania webasto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@xede: o czym Ty bredzisz? Normalnie rano jedziesz w Alpach na stok, cały dzień śnieżyca. 30 minut przed powrotem z telefonu wlaczasz webasto i jak podchodzisz do auta to jest całe roztopione.

Webasto bierze 0.3 l ON / h czyli 150ml na taką operację. Jakieś 80gr
  • Odpowiedz
@programista15cm: no dobra ale obecnie potrafi napadac 10cm sniegu na auto bo o takiej sytuacji mowimy, przeciez to nie zostanie stopione przez 30 min chodzenia webasto a tym bardziej nie z dachu, szyba oczywiscie ze puści ale na reszcie elementow bedzie, da sie jechac ale nie zejdzie calosc
  • Odpowiedz
@xede: ziom, w Alpach ten dzień co opisuje to przez ten czas na luzie 40cm spadlo. To nie ma żadnego znaczenia ile spadnie, bo blacha auta osiąga dodatnią temperature i śnieg się na nim topi.

Przecież analogicznie jak jedziesz autem w trase i pada śnieg, nawet niech śnieżyca będzie to masz 21 albo ile lubisz w środku, ciepło promieniuje (czyt. Ucieka) w każdą strone i przechodzi przez poszycia.

Gdzie jeszcze
  • Odpowiedz
@programista15cm: musze uwierzyc na slowo ale calej czapy sniegu nie zdejmie, nawet teraz jakis filmik na yt znalazlem ktory pokazuje ze z szyby samo zjedzie ale z dachu to pewnie dopiero spadnie po ruszeniu, co nie zmienia faktu ze robi robote
  • Odpowiedz
@programista15cm: a wracajac do tematu, webasto sie przydaje do topienia sniegu i podgrzewania auta w zime, trzeba sobie zadac pytanie czy warto? poza ekologicznoscia ktora teraz jest wpychana wszedzie na sile to nie wiem, ja osobiscie nigdy nie mialem, fajnie byloby miec, ale montowac specjalnie to nie widze sensu
  • Odpowiedz
@xede: no jak nie jeździsz na narty, masz garaż itp to nie warto. Chyba że masz kasę.

W lepszych samochodach zazwyczaj masz opcje w salonie to wyboru webasto.

W 25 letnim BMW możesz też np doposażyć Webasto ze szrotu ale nie będzie miało sterowania z telefonu
  • Odpowiedz