Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pracbaza #korposwiat
Praca w korpo, przez 3 lata było naprawdę nieźle. Zdalnie, kopiowanie danych z excela, miły zespół, spoko wypłata - ogólnie było w porządku. Nawet miałem jakiś tam "impact", bo to, co robiłem, potem pojawiało się na stronie. Nie było najgorzej.

Ale tak jak w życiu bywa, przyszedł moment, że osiągnąłem już wszystko, co się dało w tamtym zespole. Zaczęły się szukać nowe wyzwania. Zerknąłem na wewnętrzną rekrutację i postanowiłem spróbować czegoś nowego - Customer Master Data, nowy system: SAP, większa wypłata, i takie tam.

No i teraz jestem tu, półtora miesiąca, a dopiero teraz zaczynam rozumieć, dlaczego ludzie w korpo tak się wypalają. Stałem się trybikiem w maszynie, klikam i przeklejam bez sensu, nie wiem nawet, o co chodzi w tych wszystkich meetingach. Czuję się jakbym znalazł się w jakimś matrixie, nie wiem, co dalej.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czuję się jakbym znalazł się w jakimś matrixie, nie wiem, co dalej.

@mirko_anonim: Sprawdzasz, czy jest możliwość powrotu na wcześniejsze stanowisko, albo szukasz czegoś innego. Nie ma co się męczyć.
  • Odpowiedz
@M4rcinS: po 1.5 miesiąca? Imo 6 miesięcy to optymalny czas żeby zrozumieć procesy i móc powiedzieć czy się w czymś odnajdziesz. 1.5 miesiąca to się czyta procedury, słucha i zadaje pytania.
  • Odpowiedz
Zaczęły się szukać nowe wyzwania. Zerknąłem na wewnętrzną rekrutację i postanowiłem spróbować czegoś nowego

@mirko_anonim: Ja z taką samą motywacją zmieniłem dział w firmie, więc jednocześnie znany team fajnych ludzi na coś niewiadmego i bardzo źle trafiłem, nie spodziewałem się, że mamy w firmie teamy w których się tak nieprzyjemne pracuje.
  • Odpowiedz
Imo 6 miesięcy to optymalny czas żeby zrozumieć procesy i móc powiedzieć czy się w czymś odnajdziesz

@HereAfter: jak jesteś juniorem / pierwsza praca to może tak. Jak już masz 5 lat doświadczenia i ktokolwiek odpowiada na Twoje pytania, jest jakaś wymiana wiedzy sensowna to po tygodniu powinieneś już wiedzieć mniej więcej co z czym, a po dwóch trzech wprowadzać usprawnienia do twojego obszaru
  • Odpowiedz
@programista15cm: No ale Mirek napisał że nowy system, nowe wyzwania. Więc chyba nie zmieniał pozycji na coś co doskonale zna ale żeby się rozwinąć w czymś nowym. Na to 1.5 miesiąca to zdecydowanie za mało. Zależy też od kompleksowości zadań oczywiście.
  • Odpowiedz
@HereAfter: na pewnym etapie kariery i mam tu na myśli bardziej środek niż koniec po prostu rozumiesz ze abstrakcyjnie system się od systemu dużo nie różni. To po prostu inny system i musisz zrozumieć jego elementy i zależności. Biorąc pod uwagę za możesz robić notatki i diagramy to mając już ogólne kompetencje twoim głównym organiczniem jest responsywnosc osób, które znają odpowiedzi na pytania, które musisz zadać żeby go zrozumieć
  • Odpowiedz