Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#praca #prawo

W połowie zeszłego roku zatrudniłem w pewnej firmie. Do grudnia było sporo pracy, ale ostatnio zrobił się mocny zastój. Jak zaczęły się mrozy przyszedł do mnie przełożony i powiedział, że nie ma w firmie pracy, a jako że pracuje najkrócej, to od jutra mam nie przyjeżdżać do pracy, tylko mam jeździć do domu szefa. Zapytałem w jakim celu i usłyszałem, że trzeba u niego odśnieżyć podjazd, sypnąć solą i ogólnie typowe prace gospodarcze. Odpowiedziałem, że nigdzie nie będę jeździł, bo nie zatrudniałem się na stanowisko pracownika gospodarczego i nie takie stanowisko mam w umowie. Kierownik mocno się zagotował i poszedł. W środę dostałem wypłatę i była znacznie mniejsza niż zwykle, to znaczy bez premii. Gdy zapytałem dlaczego nie dostałem premii, usłyszałem, że to za stawianie się i dla przykładu, gdyby ktoś inny zaczął się stawiać. Zastanawiam się czy można, to gdzieś zgłosić i czy w ogóle warto takie rzeczy zgłaszać. Znając życie każdy się wyprze i to ja później będę miał problemy.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jak premia byl uznaniowa, to uznal ze sie nie nalezy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Łopatą byś pomachał pare razy i hajs by wpadl. Ale to jest jak sie nie potrafi samodzielnie myslec, tylko chłonie cenne rady wykopków.
  • Odpowiedz
@Zulf: Ja pierdzielę, a potem płacz, bo w pracy "wykorzystujo". Masz zakres obowiązków i wali Cię wszystko poza nim. Jak szef chce jelenia do odśnieżania, to może osobno zapłacić Inaczej niech się w dupę pocałuje. I tak należy do tego podchodzić.
Trochę godności, ludzie...
Co do OP'a. Jak cenisz swoją godność wyżej niż premię, to wybór jest oczywisty. Ale jak się raz na coś takiego zgodzisz, to szykuj się na
  • Odpowiedz
@jestemjakijestem1212 no i wlasnie o takich bordo specach pisalem xd a potem zdziwko jak nie ma premii w fabryce smrodu. Oczywiscie ze nie ma tego w zakresie obowiazkow, ale ja bedac pracodawca, takiego kozaka za najnizsza krajowa mialbym jako pierwszego do odstrzalu przy redukcji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Methes: Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i stanu zatrudnienia w miejscowości. Jak OP się boi o pracę i nie ma absolutnie żadnej możliwości znalezienia czegoś innego, to jego decyzja.
Jak tylko mówię, jak ja robiłem w podobnych sytuacjach.
  • Odpowiedz