Wpis z mikrobloga

@programista15cm: Dokładnie.

@mirko_anonim
P oza tym jak kupujesz w sensownym miejscu, to po 5 latach możesz już sprzedać bez podatku (jeśli pozbędziesz się mieszkania, to wszystko co spłacisz/nadplacisz + plus nadwyżka wartości w stosunku do ceny zakupu wraca do ciebie).

A czy w TBSach nie ma przypadkiem ograniczeń co do wielkości dochodów? Bo wydawało mi się że jest i przy przyzwoitych zarobkach można się nie załapać, ale pewnie już
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: te opcje wszystkie poza kredytem jeszcze bardziej #!$%@?. W Polsce nie ma alternatywy, bierzesz kredyt albo budzisz się za 5 lat ile #!$%@? na wynajmie i wtedy idziesz po kredyt ze zmarnowanym czasem i pieniędzmi.

Odkładanie na mieszkanie. Macie 12k na 2 osoby, 2k wynajem, jedzenie, jakieś wyjścia, wakacje, samochód, paliwo, ubezpieczenia. Ile odlozycie, niech to będzie 4k miesięcznie, prawie 50 rocznie. Żeby kupić w dużym mieście mieszkanie dla
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zastanów się czy chcesz przepalać najlepsze lata życia i jeszcze relatywnie fajne zarobki na zakup chaty w minimalnie lepszym standardzie niż teraz wynajmujesz ALE WŁASNEJ?

większość ludzi Ci tak doradzi, bo większość tak zrobiła - czy to jest mądre, to sam sobie odpowiedz czy większość ludzi jest mądra :)

a wiek między 20 i 30 rokiem życia już się nie powtórzy - żyjąc na swoim możesz w wieku od
  • Odpowiedz
@mirko_anonim mam podobne zarobki do twoich i mam kredyt na mieszkanie dwupokojowe. A ponieważ mieszkanie kupiłam już 3 lata temu, to teraz moja rata i czynsz wynosi tyle, co opłata za wynajem z czynszem za kawalerkę w mojej okolicy (wg ofert z Otodom). Czasem narzekam na kredyt, że mi ciąży, bo to zobowiązanie itd. ale prawda jest taka, że jakbym miała wynajmować takie samo mieszkanie, to by mnie to kosztowało o
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @programista15cm - mieszkanie za gotówkę to zobowiązanie? Jakie? Poza czynszem i opłatami nie płaci się nic więcej. Jak mi się zmienią plany, zechcę się wyprowadzić, mogę sprzedać bez pytania o zgodę banku.

@karokrakow - w TBS są ograniczenia dot. dochodów, cały myk w tym, że zdolność czynszową badają na podstawie aktualnych zaświadczeń od pracodawcy, a to, czy nie zarabia się za dużo, sprawdzają wyciągając średnią dochodów
  • Odpowiedz