✨️ Obserwuj #mirkoanonim Wyprowadzam się od rodziców mieszkających w #bielskobiala w mieszkaniu wartym około 600k. Chcę uzyskać samodzielność, ale póki co planuję pozostać w mieście lub jego okolicach, by mieć ich w pobliżu siebie. Zastanawiam się ostatnio nad zakupem kawalerki/małego dwupokojowego mieszkania 45 mkw z miejscem postojowym, wykończonego pod klucz. Wymagana kwota to okolice aż 600,000 złotych (~12k zł/mkw). Nie dotyczy mnie #kredyt0procent, niestety.
1. Czy przy zakupie takiego mieszkania odsprzedam je co najmniej za 600k zł (+ inflacja) w przeciągu kolejnych 2-5 lat?
2. Czy w takiej kwocie (600k zł) mogę realnie zastanowić się nad parterowym domkiem 70 mkw z małym ogrodem w #bielsko i okolicach?
3. A może rodzice powinni sprzedać mieszkanie, a za 600k+600k=1.2M kupilibyśmy większą działkę do podzielenia na pół, i mieszkalibyśmy po sąsiedzku w dwóch małych domkach 50-70 mkw? Czy po 2-5 latach dałoby się je odsprzedać za co najmniej 1.2M (+ inflacja)?
Pytanie jak bardzo jestes przywiazany do miasta, bo za 600k nie wybudujesz w Bielsku domu, tak samo nie kupisz za 1.2mln dużej działki do podziału i nie postawisz tam dwóch domków. Jak wyjedziesz trochę za BB (i to mowie bardziej o Ligocie niz Mazancowicach lol), to to będziesz miał większe możliwości, ale ciągle kwoty podane przez Ciebie będą trudne do zrealizowania.
@mirko_anonim @slusar_o2 w Kętach lub w wioskach bliżej BB, kupi spokojnie działkę na budowę bliźniaka w miarę w cenie ok. Za to postawienie domków czy bliźniaka to już ciężej bo zależy ile będziesz sam tak robić czy wszystko firmy, bo to wtedy kolosalna różnica
1. Czy przy zakupie takiego mieszkania odsprzedam je co najmniej za 600k zł (+ inflacja) w przeciągu kolejnych 2-5 lat?
@mirko_anonim: Jeśli nie wybuchnie afera koło kredytów 0%, to wielce prawdopodobne. Ale temat zaczyna śmierdzieć, bo co raz więcej osób zaczyna się negatywnie wypowiadać.
2. Czy w takiej kwocie (600k zł) mogę realnie zastanowić się nad parterowym domkiem 70 mkw z małym ogrodem w #bielsko i okolicach?
@mirko_anonim: ja będe sprzedawał za jakieś pół roku pół bliźniaka za około 700k - 90m2 więc coś sensownego możesz wyrwać. Jedynie że nie w BB a okolicznych wsiach w stronę żywca :)
Wyprowadzam się od rodziców mieszkających w #bielskobiala w mieszkaniu wartym około 600k. Chcę uzyskać samodzielność, ale póki co planuję pozostać w mieście lub jego okolicach, by mieć ich w pobliżu siebie. Zastanawiam się ostatnio nad zakupem kawalerki/małego dwupokojowego mieszkania 45 mkw z miejscem postojowym, wykończonego pod klucz. Wymagana kwota to okolice aż 600,000 złotych (~12k zł/mkw). Nie dotyczy mnie #kredyt0procent, niestety.
3. A może rodzice powinni sprzedać mieszkanie, a za 600k+600k=1.2M kupilibyśmy większą działkę do podzielenia na pół, i mieszkalibyśmy po sąsiedzku w dwóch małych domkach 50-70 mkw? Czy po 2-5 latach dałoby się je odsprzedać za co najmniej 1.2M (+ inflacja)?
#mieszkanie #mieszkania #slask #podbeskidzie #domy #dom #nieruchomosci #finanse #inwestycje #inwestowanie #budownictwo #budowlanka
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: breno-assis-r3wawu5fi5q-unsplash
Pobierz@mirko_anonim: Jeśli nie wybuchnie afera koło kredytów 0%, to wielce prawdopodobne. Ale temat zaczyna śmierdzieć, bo co raz więcej osób zaczyna się negatywnie wypowiadać.
@
@ROCKNROLLLA: przez ten śmieszny kredyt 2 % tak w------o ceny. 9-11k w Bielsku teraz to norma co dla mnie jest sytuacja patologiczną.