Aktywne Wpisy

jeśli lekarze pracują w dyżurach po 24h, to przyjmując, że pracują połowę miesiąca, a połowę mają wolne, to jest 15 dni pracy x 24h, to daje 360h, dzieląc to przez 100 tys. zł, to lekarz dostaje ochłap w postaci 270 zł za godzinę xD. i to jest za dużo?
trochę nie rozumiem skąd ta nagonka i wyzwiska od kast? ja wiem, że tvp za swoich pięknych czasów szczuło na lekarzy, sędziów czy
trochę nie rozumiem skąd ta nagonka i wyzwiska od kast? ja wiem, że tvp za swoich pięknych czasów szczuło na lekarzy, sędziów czy

thorgoth +21
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Nowy rok to poszedłem sobie zrobić badania z krwi. Rodzinny mi dał tylko morfologie i mocz, powiedział, że kontrolnie skoro mi nic nie jest to tyle wystarczy. Ale dokupiłem sobie masę różnych badań, np. potasy, sody, kreatyniny, krzepliwość krwi, próby wątrobowe, jakieś hormony typu tarczyca, prolaktyna itp. No i w tym pakiecie była witamina b12 która jako jedyna nie zmieściła się w normie. Mam bardzo nisko, bo wyszło 134, gdzie widełki to 211 - 911 pg/ml. Kwas foliowy w normie, erytrocyty też, nawet blisko górnej granicy. Powtórzyłem badanie tej witaminy znów i wyszło tak samo praktycznie, bo 137.
Co mi jest i do jakiego lekarza się wybrać? Ogólnie niedobór prowadzi do niedokrwistości/anemii ale erytrocyty mam ok. Czuje się ok, nie biorę żadnych leków. Nie jestem na diecie wegańskiej/wegetariańskiej i nigdy nie byłem. Jem sporo mięsa, jaj, nabiału, podroby i ryby też, więc kompletnie nie wiem skąd ten niedobór. Ktoś coś doradzi?
#zdrowie #witaminy #medycyna #pytanie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Narmel
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: ja mam sufit b12, a mam erytrocyty, hemoglobinę poniżej normy
https://allegro.pl/oferta/ostrovit-methyl-witamina-b-complex-krople-30-ml-metylowana-niacyna-biotyna-12637670780
https://allegro.pl/oferta/formeds-bicaps-b-cardio-b6-b12-foliany-60-kaps-9939047154
Te drugie myślę, że trochę lepsze ale te pierwsze też będą działać. Dużo czasu poświęciłam na przyswajanie wiedzy jeśli chodzi o suplementy. Na allegro znajdziesz szybciej w lepszej wersji, niż te w aptece. Przede wszystkim chodzi o ich formę, w jakiej są sprzedawane. Mają różną przyswajalnosc.
Wymieńcie się płynami :))
Weganie po paru latach wege diety nie osiągają tak niskiego poziomu podobno, bez żadnej
@LM317K: Tak, zastrzyki muszą być przy takim niedobrze tylko kurcze co jest przyczyną. Co jeszcze mogę zbadać i jakiego lekarza wybrać? U rodzinnego skończy się na serii zastrzyków i pewnie tyle, i czekać miesiąc czy dwa do kontroli. A chce działać już teraz. To nie może być przypadek jak jest tak nisko przy normalnym życiu.
─
Ja zbadałem się profilaktycznie, robię tak co 2-3 lata. Nigdy nic nie wyszło. Do teraz.
Jeść to jem sporo mięsa. Różna obróbka