Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nowy rok to poszedłem sobie zrobić badania z krwi. Rodzinny mi dał tylko morfologie i mocz, powiedział, że kontrolnie skoro mi nic nie jest to tyle wystarczy. Ale dokupiłem sobie masę różnych badań, np. potasy, sody, kreatyniny, krzepliwość krwi, próby wątrobowe, jakieś hormony typu tarczyca, prolaktyna itp. No i w tym pakiecie była witamina b12 która jako jedyna nie zmieściła się w normie. Mam bardzo nisko, bo wyszło 134, gdzie widełki to 211 - 911 pg/ml. Kwas foliowy w normie, erytrocyty też, nawet blisko górnej granicy. Powtórzyłem badanie tej witaminy znów i wyszło tak samo praktycznie, bo 137.
Co mi jest i do jakiego lekarza się wybrać? Ogólnie niedobór prowadzi do niedokrwistości/anemii ale erytrocyty mam ok. Czuje się ok, nie biorę żadnych leków. Nie jestem na diecie wegańskiej/wegetariańskiej i nigdy nie byłem. Jem sporo mięsa, jaj, nabiału, podroby i ryby też, więc kompletnie nie wiem skąd ten niedobór. Ktoś coś doradzi?
#zdrowie #witaminy #medycyna #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Narmel
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Przede wszystkim kup sobie B complex, bierz przynajmniej miesiąc i powtórz badania, jak będą szły w górę, to będzie dobry kierunek.

https://allegro.pl/oferta/ostrovit-methyl-witamina-b-complex-krople-30-ml-metylowana-niacyna-biotyna-12637670780

https://allegro.pl/oferta/formeds-bicaps-b-cardio-b6-b12-foliany-60-kaps-9939047154

Te drugie myślę, że trochę lepsze ale te pierwsze też będą działać. Dużo czasu poświęciłam na przyswajanie wiedzy jeśli chodzi o suplementy. Na allegro znajdziesz szybciej w lepszej wersji, niż te w aptece. Przede wszystkim chodzi o ich formę, w jakiej są sprzedawane. Mają różną przyswajalnosc.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ignis84: No wiadomo, że coś kupić muszę, ale chyba przy takim niedoborze to zastrzyki idą na pierwszy rzut. I musi być coś na rzeczy ze zdrowiem bo przeciętny zdrowy człowiek nie powinien mieć problemu z tą witaminą. Coś musi blokować jej przyswajanie/wchłanianie z pokarmu. A tak jak mówiłem, jem normalnie mięso.
Weganie po paru latach wege diety nie osiągają tak niskiego poziomu podobno, bez żadnej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @gaga-jaga: Tak, było badane i w normie.
@LM317K: Tak, zastrzyki muszą być przy takim niedobrze tylko kurcze co jest przyczyną. Co jeszcze mogę zbadać i jakiego lekarza wybrać? U rodzinnego skończy się na serii zastrzyków i pewnie tyle, i czekać miesiąc czy dwa do kontroli. A chce działać już teraz. To nie może być przypadek jak jest tak nisko przy normalnym życiu.

• Odpowiedz
@mirko_anonim: Wiesz nie jestem lekarzem, ale teraz mnóstwo ludzi ma niedobry, ponieważ nie są wstanie dostarczyć tych substancji w pożywieniu. Niestety takie mamy czasy, poczytaj sobie badania o warzywach i owocach. Do tego dodaj mięso nafaszerowane antybiotykami i hormonami. Często organizm ma problemy żeby coś przyswoić ponieważ jest zbyt zawalony tokysnami i bardzo dobrze zrobić sobie detoks. Najlepiej pić napary z ziół i odstawić wszelką przetworzoną żywność.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Lenalee: O super, konkretna dawka wiedzy. Na pewno jest coś na rzeczy i brak objawów może być czymś standardowym. Przy zapaleniach to chyba miałbym podwyższone CRP/OB, a mam je w dolej granicy. Więc może te pasożyty i bakterie. Cóż, trzeba szukać dobrego lekarza
Ja zbadałem się profilaktycznie, robię tak co 2-3 lata. Nigdy nic nie wyszło. Do teraz.
Jeść to jem sporo mięsa. Różna obróbka
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kup sobie witaminę B12 w aptece i przyjmuj, za 3 miesiące znowu zbadaj poziom. Nie trzeba być wegetarianinem żeby za mało dostarczać z pożywieniem. Podobno bardzo dużo witamin z grupy B jest w drożdżach nieaktywnych (to takie płatki), już w łyżce jest 100% dziennego zapotrzebowania. Kup sobie i posypuj jedzenie, jeśli nie chcesz tabletek łykać.
  • Odpowiedz