Aktywne Wpisy
wpis na jaki grubasy nie zasluguja ale zrobic trzeba
PODSUMOWANIE 7 EDYCJI IGRZYSK BEBZONOW
tldr:
grubasy sa dalej tluste i tepe, odpadla polowa, wstyd jak diabli, tylko 36 osob schudlo od 4 kilo w gore
a
PODSUMOWANIE 7 EDYCJI IGRZYSK BEBZONOW
tldr:
grubasy sa dalej tluste i tepe, odpadla polowa, wstyd jak diabli, tylko 36 osob schudlo od 4 kilo w gore
a

#primemma witam i walka odwołana

Do Niemcowi jeżdżę od około 2015 roku, jak większość chyba osób z Lubuskiego. Pierwszy raz do firmy z Drezna która w Görlitz miała swój oddział. Bardzo się bałem bo od znajomych i w mediach czytałem, że tam były wtedy dość duże nastroje antypolskie. Gdy tam pracowałem to pierwszy raz usłyszałem o AfD, którą szefostwo firmy popierało i nawet wspierali ich finansowo. Ogólnie firma to głównie niemcy i polacy, nie było żadnych problemów, dodatki świąteczne czy np. można było zrobić sobie nadgodziny, a później odebrać jako dzień wolny. Gdy zamykali oddział w Görlitz, pozwolono wszystkim i nawet załatwiano mieszkania tym którzy chcieli się przenieść do głównej siedziby do Drezna bo tam rozbudowano biura. Gdy tam byłem to przypadł wtedy największy stopień migracji ludzi z bliskiego wschodnu. Wtedy odbierałem, że całe miasto chyba głosuje za AfD. Po tym chciałem ruszyć trochę z karierą i wylądowałem w Lipsku, tam ludzie tak nie chętnie rozmawiali o polityce i chyba każdy na kogo innego głosował. Ostatnio wylądowałem w Berlinie i tu sytuacja dla chyba wielu nie logiczna. W robocie mam znajomego araba z Libanu, jego żony rodzina przybyła tu już dawno, posiadają niemieckie obywatelstwo i oni głosują wszyscy na AfD jak go zapytałem na WathsApp dlaczego. Powiedział, że oni im choć w twarz mówią, że ich nie lubią, a tak ich stąd nie wywalą bo jego żona ma tylko niemieckie obywatelstwo i co zrobią ich bez państwowców? A aktualny rząd nic nie robi i wszystko drożeje. Jest kryzys z energią, a oni elektrownie jądrowe wyłączyli. Podobna narracja jest w kebabowi której czasem zaglądam, turek szefu cały czas mówi, kto przy zdrowych zmysłach wygasza elektrownie jądrowe, od 2 lat co chwila podnosi ceny bo wszytko drożeje, a klienci narzekają. Dodatkowo mówi, że gdy on tutaj 27 lat temu dotarł to nie miał totalnie nic, za kurs języka sam musiał płacić i pracować, co chwilę go ciagano do urzędu aby wizę przedłużyć i sprawdzano, a teraz przybywa nie wiadomo kto i dostaje wszytko. Też otwarcie mówi, że on głosuje na AfD, śmiejąc się że go nie wywalą bo ludzi nawet na urzędówkach brakuje więc kto będzie miał kogo wywalać oraz licząc że choć może podatek radiowo telewizyjny zniosą. Jeśli chodzi o niemców w Berlinie to w mojej opinii nie propagują tego tak jasno kogo popierają i nie są tak chętni do rozmów o polityce jak ludzie w Saksoni. Bardzo ciekawią mnie te ostatnie statystki i opinie o AfD co z tego wyniknie czy serio sondaże okażą się prawdziwe.
#polityka #niemcy #afd
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: przecież obecne ceny prądy i gazu są prawie na poziomie sprzed wojny. ja nie mam gazu w domu, ale za prąd teraz płace 27centów/kWh. przed wojną to było 23c/kWh