Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
zauważyłem, że ludzie mnie nie słuchają lub nie rozumieją co chcę im przekazać
i nawet nie chodzi o obcych, bo to akurat wiadomo, że nie łatwo do ludzi dotrzeć, a jak ktoś potrafi, to zarabia krocie.
Ja mam problem nawet z bliższymi znajomymi i rodziną.
Mam wrażenie, że jakby słuchają jednym uchem, a drugim im to wszystko wylatuje,
albo że na zdanie złożone z 10 słów rozumieją z 2 i na ich podstawie układają sobie w głowie co ja w ogóle do nich mówię
co swoją drogą często jest sprzeczne z tym co powiedziałem i powoduje u mnie lekką frustrację
czy to też normalne? czy może problem jest gdzieś we mnie?
#socjologia #psychologia #rodzina #relacjemiedzyludzkie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jeśli normik nie widzi, że może sobie coś załatwić rozmową, mieć z niej jakąś korzyść dla siebie, nawet w formie samych plotek o kimś, to mu się mózg wyłącza. Po zwróceniu uwagi próbuje przerzucić winę na ciebie.

A bliska rodzina, jeśli traktowała dziecko tak pół-serio, no bo to przecież dziecko, coś jak zwierzątko domowe, a nie człowiek, to później im tak zostaje na zawsze, chyba, że akurat czegoś chcą.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Też tak mam z niektórymi osobami. Najlepiej znaleźć znajomych, którzy nas rozumieją. Przez naprawdę długi czas myślałam, że to normalne lub to ze mną jest problem, ale po poznaniu mojego chłopaka to się zmieniło. Serio, zmiana otoczenia jest ważna dla nas samych.
  • Odpowiedz