Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Za rok wybieram aplikację prawniczą. Na początku zdecydowany byłem iść w #kssip na aplikację sędziowską. Jednak z tego co się naczytałem to widzę, że po pierwsze, dostać się jest baaaaardzo ciężko, a po drugie, sama praca jako sędzia nie jest tak opłacalna, jak mogłoby się wydawać. Koniec końców lądujemy w słabo płatnym zawodzie, wyjątkowo narażonym na stres, który daje satysfakcję nieadekwatną do włożonego weń wysiłku. W międzyczasie, moja przyjaciółka z roku, zaczęła nakłaniać mnie na notariat. Czy są tutaj jakieś osóbki, które mogłyby się wypowiedzieć o realiach tego zawodu? Słyszałem, że na rynku jest niezły ścisk i maks jakie można wyciągnąć to 20k miesięcznie, a sama praca do tak przyjemnych jak mogłoby się wydawać nie należy. #notariat #notariusz #prawo #studentprawa #zarobki #praca

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie jest tak źle, wiadomo, że to wszystko zależy od tego czy uda się pochytać jakieś znajomości, żeby złapać stałych klientów, ale i ze zwykłych ludzi z ulicy też da się spokojnie wyżyć. Zależy na co się nastawiasz i jakie masz oczekiwania. Prawdą jest, że to już nie to co kiedyś, że notariusze zarabiali dziesiątki tysięcy i pławili się w luksusie, ale jest całkiem dobrze, niektórzy są w stanie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

sama praca jako sędzia nie jest tak opłacalna, jak mogłoby się wydawać. Koniec końców lądujemy w słabo płatnym zawodzie

to czemu zawsze się mówi, że prawnik to taki super płatny zawód i stawia obok lekarzy i IT?

Zakładam, że ten drugi post z anonima też pisał OP. Jeżeli uważasz, że zawód sędziego jest słabo płatny oraz do tego masz oczekiwania zarabiania jako prawnik tak jak zarabia lekarz lub informatyk, to widzę
  • Odpowiedz
@Deryl: Piszę o mieście około 180k mieszkańców, bo w takim pracuję. Z moich prywatnych obserwacji wynika, że nie powinno się stawiać na bardzo duże i ogromne miejscowości, bo tam rywalizacja cenowa jest zabójcza, a niestety kancelarii tylko przybywa.

Ja jeszcze mam etap rozpoczynania własnej działalności przed sobą, ale myślę, że w dzisiejszych czasach bez członka rodziny w notariacie da się otworzyć kancelarię. Z mojego doświadczenia wynika, że jak ktoś raz
  • Odpowiedz
@Deryl: jak się dostaniesz na apli notarialną to za darmo gdzieś do roboty Cię przyjmą bo muszą nawet na pozaetatowej. Tylko pracować przez ponad 3 lata za darmo eh.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: każdy zawód prawniczy jest stresowy i wymagający. Najlepszy zawód dzisiaj to pewnie prokurator. Mniejszy wymagania niż sędzia, podobne zarobki, ciekawa materia. Co do zarobków to o prawnikach i ich pensjach opowiadają zawsze najwięcej Ci, którzy nie mają o tym pojęcia. Po prawie dzisiaj mało kto zarabia 20k, pewnie adwokaci, notariusze z wyrobioną renomą. Na apli często to się za darmo robi, kiedyś praca za darmo na apli to w
  • Odpowiedz