Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Szukam pierścionka zaręczynowego i próbuję się rozeznać. Chodzi o klasyczny pierścionek z brylantem. Dostałem ofertę 10k za 0,62ct lub 12k za 0,7ct. Są to rozsądne ceny?
#zareczyny #bizuteria #pierscionek

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lubiejescfrytki: Ty tak na serio... Jeśli ktoś chce to i niech bańkę wyłoży, jego sprawa... Mój komentarz miał być raczej humorystyczny, wpisujący się w polsko-zaściankowe standardy myślenia. I tak zrobi jak będzie chciał niezależnie od tego, co mu na ten temat powie jakiś random z wykopu. Żeby potraktować sprawę poważnie trzeba by ruszyć jeszcze kwestię oprawy, koloru, czystości czy szlifu... bo nie tylko karaty mają wpływ na cenę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zwróć mocno uwagę na parametry szlifu, najlepiej 3xEX (szlif/symetria/wykończenie) to właśnie ten parametr przede wszytskim odpowiada za "życie kamienia" (jego brylancje, to jak pracuje ze światłem), potem barwa (im bielszy tym lepiej, najlepiej zakres D-H, od I już pojawiają się wyraźne żółte odcienie), dopiero czystość na samym (poniżej SI2 nie schodź wtedy już mogą być wyraźne inkluzje gołym okiem). W przypadku szlifu brylantowego tyle się dzieje, że nieuzbrojonym okiem
  • Odpowiedz