Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Potrzebuję porady, jak dostać diagnozę, lekarską, chorób psychicznych? Nie chcę się leczyć, nigdy nie byłem u psychologa ani u psychiatry, natomiast chciałbym się zdiagnozować i dostać na papierze diagnozę lekarską z wykazem wykrytych u siebie chorób psychicznych, tak jak np nie wiem, ktoś ma zdiagnozowaną cukrzycę i potwierdzoną lekarsko, chciałbym iść na badania które wykryją u mnie choroby psychiczne i dostanę wszystko co u mnie wykryją na papierze. Nie wiem czy coś mam ale nie czuję się dobrze od już dłuższego czasu i chciałbym się pod tym kątem przebadać, tylko jak? Standardowa wizyta u psychiatry i jakieś teściki czy co? Trudniej pewnie zdiagnozować nerwicę czy depresje niż np anginę, dlatego pytam. Wystarczy kontakt z psychiatrą który będzie w stanie stwierdzić po paru wizytach i testach "dobra, pan ma depresje i zaburzenia XYZ, ale nerwicy pan nie ma, tu są papierki" czy jak to wygląda?

#psychiatria #psychologia

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim żaden szanujący się psychiatra nie da diagnozy lekarskiej na pierwszej wizycie, poza tym często zaburzenia nastroju to po prostu wynik zaburzeń osobowości (tak, jest na to test) a nie depresji, a jeśli jest depresja z powodu gorszego humoru to zazwyczaj epizod lekki (trzeba określić - lekki, umiarkowany, ciężki), diagnoza nie jest szybka, żeby była dokładna to najlepiej położyć się w szpitalu, zostać na testach, dobrać leki
  • Odpowiedz