Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Sisma, wie ktoś jak zarobić tak ok 2k do końca wakacji lub więcej ? Mam 14 lat 15 po wakacjach na maliny nie da rady bo nie ma nigdzie tak samo z borówkami a mieszkam na wsi, myślę żeby coś w internecie sprzedawać ale z malowaniem talentu nie mam itp jakoś.
#bieda

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 2k od zera w miesiąc w wieku 14 lat to musisz pracę znaleźć, może przy zbiorach malin albo borówek, 200zł to jeszcze, przy wypełnieniu jakichś ankiet w internecie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jakkolwiek ludzie będą chwalić taką postawę, że łał, dzieciak obrotny, chce coś zarobić uczciwą pracą etc. - to moralnie jest to wątpliwie - tak czy siak to jest de facto praca dzieci. Zastanów się czy faktycznie chcesz poświęcać część swojego dzieciństwa.

Porozmawiaj z rodzicami, powinni spróbować Ci pomóc w tej sprawie, aby nikt Cię nie oszukał. Warto podzwonić po jakiś budowlańcach w okolicy, na wsiach tego w opór.
  • Odpowiedz
  • 297
@MalowanyPtak: co ty piszesz? To jest normalne, że za dzieciaka się dorabiało. To uczy pokory i świetnie motywuje do nauki. 15 lat to już bez problemu przy zbiorach owoców i warzyw, koszenie trwa, itd.
  • Odpowiedz
@saib75: Czyli praca dzieci w kopalniach w XIXw. spoko?

Oczywiście, to jest ekstremalny przykład - chcę zwrócić uwagę właśnie na to, że przez tą utrwaloną w społeczeństwie wizję, że "to normalne, że kiedyś się dorabiało" tak naprawdę racjonalizuje się pracę dzieci, które - być może - powinny się w tym czasie zajmować się byciem dziećmi.

Sytuacja poglądu społeczeństwa na to jest jak z pomnikiem małego powstańca, czy orlętami lwowskimi -
  • Odpowiedz
Gość pisze, że ma 15 lat i szuka pracy na wakacje. Zastanów się. Nie trzeba wszystkiego regulować przepisami. To prowadzi do chorych sytuacji i budowy społeczeństwa "woke". Wystarczy. Ludzie mają swój rozum, wolę i serce. Jakby to pisał 9 latek, to możemy sobie podyskutować, czy trzeba coś zrobić. Fajnie, że czujesz emaptię, ale czasem lepsza po prostu pomoc i wyciągnięta ręka niż najgorętsze debaty. Chcesz pomóc chłopakowi, może ma telefon, prześlij mu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Masz <18 lat więc jeśli jesteś k to zaleta, ale jeśli m to wada. Jak jesteś k to idź na of. Jak jesteś m to nwm, legalnie cię raczej nikt nie przyjmie. Zostają fuchy, ale nie rób nic niebezpiecznego, bo w razie w każdy się ciebie wyprze.

• Odpowiedz
@mirko_anonim jak wieś to jagoda. Pewnie jest z 10 zł za kg na skupie. Za gówniarza całe lato się zbierało i był piniondz na cziperki i kolkę do końca roku.

W Holandii gówniarze 12 lat po szkole chodzą do sklepów towar wykładać i nikt nie narzeka, młody uczy się pracy, a przy okazji wpadają pieniądze i gówniarzy zna jego wartość. @MalowanyPtak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
pokombinuj że zbieraniem ziół i suszeniem jak masz warunki, i potem w necie sprzedawać lub po znajomych.
Jak duża wieś to też popytaj sąsiadów czy nie potrzebują pomocy przy fizycznych pracach wkoło domu.(Targetem byłyby seniorzy, - brak im zdrowia i sił, albo też ludzie w średnim wieku co są zalatani)
Grunt to bycie otwartym na ludzi i pytać i szukać
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim ja za małolata zbierałem grzyby i borówki w lesie - potem na skup. Nie wiem czy to dalej funkcjonuje i ile można zarobić ale może to jest jakiś pomysł
  • Odpowiedz