Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mircy, spółdzielnia mieszkaniowa postanowiła na osiedlu na którym mieszkam wyłączać w nocy ciepłą wodę "dla oszczędności". Sprawdzałem i faktycznie, nie mam ciepłej wody od północy do rana. Z obu kurków leci zimna, czyli jak wracam późno z pracy, to prysznica już nie wezmę. Czy to w ogóle legalne? Co można z tym zrobić? Nie jestem właścicielem mieszkania, wynajmuję.

#mieszkajzwykopem #mieszkania #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dr3vil: każdy płaci za własne zużycie, ale koszt metra sześciennego ciepłej wody wynika wprost z ogólnego rachunku za jej podgrzanie przez spółdzielnie. Myślę że ciepła woda jest przez całą dobę, tylko wyłączyli cyrkulację i musi minąć spora chwila aby zaczęła lecieć ciepła.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
determinowany-fanatyk-56:

tylko wyłączyli cyrkulację i musi minąć spora chwila aby zaczęła lecieć ciepła.

@lutecki: to jest skandal, u mnie wcale nie ma cyrkulacji. Zanim na 14p doleci ciepla to zdążę kran w wannie odkręcić, usiąść na 2 i jak kończę to dopiero wchodzę pod prysznic. A licznik bije ze to niby ciepla woda. Dobrze że to nie
  • Odpowiedz
@lutecki: @bukszpryt @mirko_anonim

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

§ 120. 1. W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg wody, także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3 prowadzących
  • Odpowiedz