Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski #kiciochpyta
Jestem w dwuletnim związku i zaczynam się zastanawiać czy to jest normalne. Związałem się z osobą, która niezbyt umie okazywać uczucia, a w momentach niepowodzenia życiowego lub złości wyżywa się na drugim partnerze przez okres czasu od dwóch dni do nawet dwóch tygodni. Stosuje przy tym nieprzyjemności słowne, karanie ciszą, odrzucane etc. Po każdej takiej akcji jest pewien okres czasu dobrze i znów się zaczyna. Po ostatnim razie, obietnicy, że to się więcej nie powtórzy, po 2 miesiącach wystąpił kolejny taki wyrzut. Gdzie naprawdę, przez pierwsze dni tak czy siak staram się być wyrozumiały i nic sobie z tego nie robić. Ten raz się skończył i stwierdziłem, że czas najwyższy wybrać się do psychologa nauczyć się radzić z emocjami, albo to nie ma dalszego sensu. Teraz w zamian słucham, że ja tylko czegoś chcę, wymagam. Ile ja mogę dawać czasu i chcieć żeby ktoś coś z tym zrobił? Mam już dość, mimo, że kocham tą osobę. Czy jest coś ze mną nie tak, że jeżeli ktoś mi obieca, wodzi za nos to w końcu chce faktycznej zmiany? Gdzie nie raz musiałem znosić te nieprzyjemności. A teraz jestem oskarżany, że naciskam mimo, że już dawno były o tym rozmowy, a ona myślała, że chyba ten dzień nie nadejdzie.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: do psychologa idź ty, jej nie zmusisz
ale jak to? przeciez ja jestem normalny, niech ona idzie! - będziesz się buntował

dzięki rozmowom z psychologiem zrozumiesz bardziej swoje reakcje i uwikłania, dlaczego tak reagujesz, jak reagować lepiej
może też zrozumiesz, jak to się stało że tak długo to wytrzymałeś - przecież normalny człowiek by miał dość po dwóch takich scenach
ewentualnie dojrzejesz do decyzji, która wydaje się na pierwszy rzut
  • Odpowiedz
@mirko_anonim skończyło się zauroczenie to zaczynasz widzieć jaka ta osoba jest. Pytanie teraz nie czy te zachowania tej osoby są normalne tylko pytanie powinno być postawione: jak się czujesz w tej relacji przez te sytuacje? Jesli czujesz się źle, zdezorientowany, masz poczucie że rozmowy donikąd nie zmierzają, że jesteś olewany, wykorzystywany albo czujesz się jak worek treningowy do wyładowywania złości to po prostu odpuść tą relację i znajdź kogoś kto będzie
  • Odpowiedz
Możesz z nią być tylko pod warunkiem,że potrafisz postawić granice. W każdym związku są konflikty, w każdym negatywne emocje, i nawet w dobrych związkach jest trochę manipulacji, jakieś małe toksyczne akcje. Bo jesteśmy tylko ludźmi. To co jest ważne to nasilenie tego typu problemów i to czy widać chęć zmiany ze strony drugiej osoby. To dla niej też jest trudne, bo czasami są to rzeczy które narosły przez lata, wyniesione z domu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-sprzymierzeniec-34:

Ile ja mogę dawać czasu i chcieć żeby ktoś coś z tym zrobił?

@mirko_anonim: ja np wcale nie daje czasu toksycznym osobom - być może też dlatego jestem sam. Ale widocznie nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Ty czytasz to co piszesz? Skoro jest tak źle jak piszesz to chyba wiesz co powinieneś zrobić. Rozmawianie z innymi ludźmi tylko sprawi że będą zaskoczeni czemu jeszcze nic nie zrobiłeś. W normalnym związku jakbyś wrócił smutny bo coś się stało to byś mógł się wygadać i dostać przytulasa czy buziaki na pocieszenie, albo jakieś dorzucenie się do tych opon by mniej Cię to bolało finansowo. Także rób co musisz.
  • Odpowiedz
Czyli sam wiesz co masz zrobić, zakończyć ten związek. Nie ma na co czekać, później nie będzie bolało mniej.
  • Odpowiedz