Aktywne Wpisy

MonazoPL +80
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
źródło: 175 zł Revolut Monazo
Pobierz
sprynek +75
Zarobiłem w miniony rok na hossie dość dużo kasy (trafiłem dołek w Kghm i sprzedałem plus śmieciuchy i AI dla funu) i wiecie co? Chętnie cofnąłbym się do czasu jak nic nie wiedziałem o giełdzie i żyłem sobie beztrosko z kasą na lokatach i EDO bez tego zysku z giełdy.
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO

Rok temu na raka trzustki zmarła moja mama. Przed Jej śmiercią zapisali mi z ojcem dom, którym mieszka tata, a miesiąc temu wprowadziłem się z żoną i dziećmi, wynajmując swój bliźniak.
Od czasu gdy wyniosłem się na swoje, kupując najpierw mieszkanie, potem bliźniaka, kierowałem się tym, że miałem „zostać” w tym domu. Teraz tego żałuję, niestety czasu nie cofnę. Oprócz remontu, a w zasadzie wybudowania od nowa domu po rodzicach, mam dwie siostry, z których jedna dostała od ojca działkę, druga od babci od strony mamy, gdyż mama zrzekła się spadku na jej rzecz. Teraz oprócz poczucia, że mnie remont zgniecie, nawet po sprzedaży bliźniaka, obawiam się ewentualnych roszczeń ze strony rodzeństwa, których działki nie odpowiadają wartości darowizny rodziców-dom jest stary i do kapitalki, jednak działka w------a okropnie w ostatnich latach (duże wojewódzkie).
Jeste w akcie notarialnym jaki właściciel-z jakimi roszczeniami muszę się liczyć?
Straciłem już mnóstwo lat, zanim wjadę z dorobkiem życia w remont, muszę wiedzieć, że nie zmarnuje kolejnych lat na dom, który będę musiał sprzedać i podzielić z rodzeństwem-koszt remontu będzie duży,w zasadzie budowa od fundamentu, spłacenie proporcjonalne siostrom wzrostu wartości gruntu w zasadzie zabija opłacalność. Pomijając fakt, że mieszkając z ojcem, przyjmując jego gości, nie czuję się jak osoba decyzyjna w domu, w którym mieszkam. Pomijając sprawy spadkowe-nie polecam Wam „mieć z tyłu głowy” domu po rodzicach. Walcie po swoje, bo tylko to będzie Wasze. Ja zmarnowałem 10 lat i dobre ceny nieruchów, zamiast wybudować dom, kupowałem jakieś gownoblizniaki, bo „będzie łatwiej sprzedać”
#prawo
#darowizna
#finanse
#dom
#spadek
#prawospadkowe
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów