Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
piszę prosząc o poradę. Jestem z bardzo biednego domu - nie miałem prądu przez większość dzieciństwa, często brakowało na jedzenie, rodzicie mają komorników itd. Słowem obawiam się moich zdolności zarządzania pieniędzmi stąd moje pytanie.
Aktualnie jestem inżynierem i pracuje w branży medycznej w AI, pracuje tam od 3 miesięcy ale już mam podpisaną umowę o pracę na czas nieokreślony. Aktualnie zarabiam tam 6800 na rękę a na początku przyszelego roku przewidziane są podwyżki. Oprócz tego robię doktorat, który dostarcza mi minimum 3k/msc ze stypendium, a możliwe, że przez dodatkowe projekty wpadnie więcej. Od drugiego roku doktoratu to będzie już 5k/msc stypendium.

Więc moje aktualne miesięczne dochody to ok 10 000 zł netto. Moje koszty życia, mieszkanie, jedzenie, auto to jakieś 3000 zł miesięcznie. Zostaje więc 7000 zł nadwyżki miesięcznie i tutaj pojawia się moje pytanie - co najlepiej robić z takimi pieniędzmi? Boję się, że jak troszkę więcej oszczędzę to odezwa się jakieś niespełnione marzenia z dzieciństwa i inne problemy spowodowane słabym dzieciństwem i zacznę wydawać na głupoty.
Aktualnie trochę panicznie boję się stracić te źródła dochodu i znów mieć problem, ale logicznie myśląc nic tego nie zapowiada.

Najlepiej inwestować w jakieś akcje? Obligacje? Rozdzielić to i uzbierać np poduszkę 20k na koncie oszczędnościowym?
Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie rady i sugestie jakichś nawyków, których może powinni nauczyć mnie rodzice odnośnie pieniędzy.

Z góry dzięki za pomoc

#pieniadze #inwestycje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim
Poduszka zawsze jest dobra, ale generalnie to tylko podpinam się pod pytanie w sumie, bo dopiero za dwa tygodnie odbieram dyplom i zaczynam pracowac na stałej rotacji, więc dopiero teraz mi się jakieś normalne siano zacznie.

Oczywiście gratulacje z powodu sukcesów naukowo-zawodowych, i z okazji wyrwania się z biedy!
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: inwestomat.eu I jego książka albo książka Marcina Iwucia. Trzymaj się z dala od krypto. Z akcji na razie tylko jakiś ETF, a jaki to zobacz w tych dwóch źródłach które podałem. I nie martw się, będzie dobrze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: fajny wpis, bo mimo iż koleś robi doktorat (czyli zakładamy, że głupi to on nie jest) to ma on już wgrany w swój core tak zwany BIEDAMENTAL aka. umysł biedaka

mimo inteligencji on nie chce otworzyć firmy (ryzyko) też nie chce zainwestować de facto (bo się cyka że straci - a każda inwestycja jest obarczona jakimś ryzykiem)

zbieraj poduszkę ziom, co to jest 20k poduszki myślę że do kwoty 100k
  • Odpowiedz
inwestomat.eu I jego książka albo książka Marcina Iwucia. Trzymaj się z dala od krypto. Z akcji na razie tylko jakiś ETF, a jaki to zobacz w tych dwóch źródłach które podałem. I nie martw się, będzie dobrze.

@pwrtwr: i po co ktoś ma kupować ETF'y jakieś jak on jak był biedny to najprawdopodobniej nic się życiem nie nacieszył a ma poduszki 20k xd

ja tam nikomu nie mówię co ma
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Dietetyq Wiesz co, zdaje sobie sprawę ze zjawisk typu bieda wyniesiona z domu. To nie jest kwestia tego, że nie chce zainwestować czy założyć firmy. Dopiero odebrałem dyplom, mam 24 lata, do założenia sensownej firmy potrzebny jest jakiś tam kapitał i jakieś know how, które liczę, że nauczę się podczas doktoratu i pracy w firmie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz
Dopiero odebrałem dyplom, mam 24 lata, do założenia sensownej firmy potrzebny jest jakiś tam kapitał i jakieś know how, które liczę, że nauczę się podczas doktoratu i pracy w firmie.

@mirko_anonim: rozumiem więc tak jak napisałem zrób tak jak też inni poradzili

- poduszka do 100k z dywerysyfikacją na dolar / frank
- ewentualnie za 10k moneta złota
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja bym na twoim miejscu założył IKE Obligacje w PKO BP. Będziesz bezpiecznie kupował sobie obligacje na których nie stracisz, a wypełnisz limity IKE. W międzyczasie czytaj inwestomat.eu i marciniwuc.com. Jak jesteś zielony to znajdziesz tam mnóstwo materiałów i z czasem będziesz bardziej obeznany. Jak pracujesz na etacie to obowiązkowo przystąp do PPK i nie słuchaj cymbałów którzy będą odradzać.
  • Odpowiedz