Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jaka stawka ryczałtu by była dla pracy dla klienta, gdzie:
pisałbym tutoriale
blog posty
usprawniał dokumentację techniczną
analizował i wyciągał wnioski z odbioru treści celem dostosowywania strategii marketingowej

8,5% czy 15%?

#podatki #ryczalt #podatki #programista15k #programista50k #marketing #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: tej 8.5% dużo osób się boi i chce interpretacje z GUS który karze sobie czekać na to latami a później chce to odpłatnie zrobić by później US odrzucił interpretacje... ja na tym jadę od samego początku i nikt się jeszcze nie przyczepił ;) Przeczytałem co to wymaga i pasowało mi z tym co robię, jakby US się kiedyś przyczepił to pódję do doradcy, z nim napiszę argumentację i pójdę
  • Odpowiedz
@Adams_GA: urzędnicy w US u mnie są spoko, wezwali mnie z 2 razy po coś, wyjaśnili jak to zrobić i tyle. Poza tym raczej dobrze interpretowałem przepisy, a jakby coś się stało to doradca już mi pomoże wyjaśnienie napisać.
  • Odpowiedz
@TomSz ale jakie wyjaśnienie jeśli np urząd zakwestionuje Twoją stawkę ryczałtu? Płacisz różnice plus odsetki które potrafią sporo narosnąć przez 5 lat. Wiadomo spoko mieć doradcę ale czasem nikt nie wie co urząd pomyśli i jak zinterpretuje przepisy
  • Odpowiedz
@bb89: jestem pewny swojej interpretacji, a doradca na podstawie swoich doświadczeń dokładnie powie w razie czego co mówić słowo w słowo żeby przeszło, od tego jest. No i w moim przypadku to wystawiam faktury do USA i mogę na nich pisać nawet że zbieram truskawki więc nie ma mowy żeby mi powiedzieli czym się zajmuje bo tylko ja to jestem w stanie powiedzieć.
  • Odpowiedz
@TomSz: no tak to właśnie działa, doradca pisze wyjaśnienia i koniec tematu xD a procesy w sądach administracyjnych przeciwko skarbówce to wymysł lobby prawniczego xD
  • Odpowiedz