Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#leasing #b2b #ryczalt

Niech mnie ktoś poprawi jeśli plotę bzdury. Załóżmy, że biorę leasing na auto o wartości 300k brutto. Max wpłata, 48 miesięcy, wykup symboliczny. Na ryczałcie nie mam kosztów - wiadome. Natomiast mogę odliczyć 50% vatu w przypadku użytku mieszanego. Czyli w praktyce:

wpłata własna 135k / 50% vatu -> ~15.5k
raty 3500 brutto / 50% vatu -> 400 zł

47 rat * 400 zł + 15500 = 34300

Ostatniej raty wykupowej nie księguje, tylko wykupuje prywatnie. Robię darowiznę na grupę zero i sprzedaje auto po 6 miesiącach jedynie płacąc 3% podatku, bez konieczności zapłaty pełnego vatu. W tym momencie, cena auta wyniosła mnie realnie 300000 - 34300. Oczywiście to tylko kalkulacja bez oprocentowania leasingowego, żeby tylko przedstawić pewien punkt widzenia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie płacisz 3%. 3% to byś zapłacił gdybyś sprzedał w ciągu 6 lat od wykupu bez księgowania. Jak robisz darowiznę w grupie 0 to nie ma podatku. Jedynie kupujący 2% PCC. Reszta się zgadza.
  • Odpowiedz
Robię darowiznę na grupę zero i sprzedaje auto po 6 miesiącach jedynie płacąc 3% podatku, bez konieczności zapłaty pełnego vatu.

@mirko_anonim: upłynnić takie auto po 4 latach bez fvat będziesz miał dość trudno
  • Odpowiedz
Reszta się zgadza.

@OptiFinance: WHAT :O Ja od 5 lat żyłem w przekonaniu, że ten limit 150k tyczy się też odliczania VATu i że trzeba się w liczenie tych proporcji bawić. Jeśli się przez ten cały czas myliłem to znaczy, że dla ryczałtowców w 2019 roku de facto (prawie) nic się nie zmieniło?
  • Odpowiedz
@Macialdo8: ??? W świetle przepisów zakup auta jest tożsamy z wykupem. To 2 różne zdarzenia podatkowe. Nie wprowadzaj w błąd.

@produktdotestow Dokładnie tak. Limit liczymy tylko do PIT w kontekście leasingu/amortyzacji oraz polisy AC. Paliwo, serwisy itd. w 75% w PIT. VAT natomiast bez limitu, przy mieszanym zawsze 50%. Nawet jak fura kosztuje 5mln

#motoleasing <- mój
  • Odpowiedz