Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hey, jak wygląda sprawa z zakupem telefonu od osoby prywatnej, która ma ten telefon objęty ratami? Czy podpisanie umowy w której sprzedający zobowiązuje się do terminowego spłacania rat jest wystarczające żeby się zabezpieczyć? Plus oczywiście dołączenie tej umowy dotyczącej rat z salonu z którego wzięty jest telefon

Z tego co znalazłem gdzieś w internecie, to największe ryzyko jest w przypadku leasingu, ale nie jestem pewien jak to może wyglądać z ratami

#kiciochpyta #olx #telefony #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
tu masz dwa spekty:
1. raty są zobowiązaniem osobistym tego który wziął telefon z salonu i nikt nie będzie ich od ciebie windykował ALE
2. operator może zdalnie wylogować telefon z sieci jeżeli nie otrzyma rat, z tego co wiem póki co korzysta z tego głównie Polkomtel (plus)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli nie spłaci chociaż jednej raty, to skończysz z telefonem zablokowanym przez operatora po IMEI, bo ten telefon, dopóki raty nie są spłacone jest własnością operatora.
Absolutnie czegoś takiego nie kupuj, chyba że chcesz mieć bezużyteczny przycisk do kartek w kształcie telefonu za X000zl xD
  • Odpowiedz
Czy podpisanie umowy w której sprzedający zobowiązuje się do terminowego spłacania rat jest wystarczające żeby się zabezpieczyć?

@mirko_anonim: Ktoś taki już podpisał takie zobowiązanie z operatorem. ;) Więc jeśli jedno będzie miał w dupie, to i to drugie, spisane z Tobą będzie poważał w podobnym stopniu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim zależy czy lubisz ryzyko.
Ja kupiłem taki telefon, podpisałem z gościem na umowie, że jeśli telefon zostanie zablokowany z powodu niespłacania rat to transakcja jest anulowana (zwrot telefonu, zwrot kasy).
Wiem że to jest ciężkie do wyegzekwowania.
To + cena odpowiednio niższa niż za telefon bez takiego ryzyka. Ja płaciłem mniej o ok 30%
  • Odpowiedz