Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: generalnie zauważyłem, że najlepiej żyje się moim znajomym, którzy są NPC, czyli nie interesują się za bardzo niczym, nie są najinteligentniejsi i robią defaultowe czynności życiowe. Mają pracę 8 godz dziennie + dziecko, więc nie mają za bardzo czasu na nic więcej, oglądają Dzień Dobry TVN, Wojewódzkiego, wieczorami Hotel Paradise i są szczęśliwi, bardzo im zazdroszczę. W ogóle zazdroszczę ludziom, którzy potrafią znaleźć sobie zajęcie, które zajmie im czas
  • Odpowiedz
se na samozatrudnienie i jezdzij na 1-3 miesieczne ekspedycje rowerowe bikepackingowe

@adamsowaanon: tak tak, każdy będzie wielkim biznesmsnem mającym 3 miesiące wolnego w miesiącu.

Ciekawe kto ci będzie biznesu w tym czasie pilnował, jak będziesz sobie śmigał rowerem po świecie.
  • Odpowiedz
@G06DbT: ja jezdze co roku z uk w zime do cieplych krajow,
1-3 miesiace bez problemu,
Jestem na wlasnej dzialalnosci, jezdze tirem,
Akurat w tej branzy jest mniej pracy po nowym roku wiec to nawet lepiej.

Dodatkowo jest duzo innych branz gdzie bedac samozatrudnionym podwykonawca masz mozliwosc wziasc se takie wolne.
  • Odpowiedz
ja jezdze co roku z uk

@adamsowaanon: przekładanie brytyjskiego rynku pracy na polski, fajnie, tylko niestety tak to nie działa.

Jak nie pracujesz to jakie masz opłaty firmowe? Bo wiesz, że w Polsce, nawet jak nie masz dochodu, to musisz płacić np zus? Chyba ze będziesz raz w roku zawieszać działalność, ale przy dużej częstotliwości pewnie i do tego się skarbówka doczepi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: znajdź sobie zajmujące hobby, wybór masz nieograniczony, wtedy nie masz czasu na głupie rozkminy, bo zawsze masz coś do zrobienia (niestety, na zimę trzeba mieć jakieś hobby gorszej jakości, bo pogoda nie pozwala na fajne zajęcia)
  • Odpowiedz
generalnie zauważyłem, że najlepiej żyje się moim znajomym, którzy są NPC,

@jutokintumi: Gratulację, dostrzegłeś w istocie że system jest dostosowany idealnie pod NPCów a ludzie którzy wyłamują się ze schematów dostają kryzysu egzystencjalnego.

@mirko_anonim Kiedyś życie było bardziej dynamiczne i niebezpieczne ale pełne wolności. Teraz mamy system który mówi nam gdzie możemy iść a gdzie nie i kanalizuje
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wyznacz sobie cel, osiągnij, wyznacz następny, osiągnij i jest szansa że w końcu będziesz czuł się spełniony.

szkoła > praca > wynajem > dorabiasz się mieszkania > żona > dzieci > może dom jak lubisz > podróże w międzyczasie > może jakieś fajne auto jak lubisz i tak dalej, i tak dalej

Pomału osiągasz kolejne cele i nie czujesz bezsensu - widzisz efekt, coś się zmienia
  • Odpowiedz