Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 lat temu przeszedłem z działalności na UoP. Chociaż głównie branża IT, to zadanie w większości HR. Prawie 3 lata w jednej firmie na UoP i coraz bardziej boli drugi próg dodatkowy (podstawa 19k brutto, od niedawna dodatkowo prowizja ze względu na wsparcie sprzedaży). Dzięki UoP łatwiej było o hipotekę i pewnie przeżyłem 3 fale zwolnień, ale kusi mnie perspektywa większego $ w kieszeni.
Ktoś z Was w ostatnim czasie podejmował takie decyzje? Lada moment wpadam w 3-miesięczny okres wypowiedzenia, powiększa się rodzina, więc nie są to najłatwiejsze decyzje.

#programista15k #b2b #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: powiększająca się rodzina to jeb pójdę na b2b żeby mieć troszkę więcej $ ale w--------ą mnie przy każdym zawahaniu finansowym w firmie xD, outstanding move niektórym to serio kasa mózg zżera
  • Odpowiedz
@nairoht: Gdy jesteś kobietą to polecam trzymac się UoP i płacic jak najwięcej na ZUS. Jeśli jesteś facetem to im mniej wpłacisz na ZUS tym lepiej. Oczywiście że na B2B jesteś mniej zabezpieczony, ale to Twój wybór. Porzucenie kodeksu pracy to nie tylko wady ale też zalety, każdy sam musi ocenic czy m usie to opłaca. Na ryczałcie byłoby kilkadziesiat tysięcy rocznie więcej, ale i tak pewnie wszystko wydasz na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja też miałem takie rozterki, do czasu aż nie przyszedł wypadek w rodzinie. Pięćdziesięciopięcioletna Pani jest w tym momencie na sowitej rencie, na której będzie do końca życia.

Jeżeli jestes pewien, że na B2B będziesz odprowadzał duże składki na ZUS (a nie minimalne) to śmiało B2B.

Tramwaj może cię jedbąć już dzisiaj. Wylewu możesz dostać za chwilę, stawiając wielkiego, porannego klocka. A rak nerek, który usunie cię z rynku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim skoro rodzina się powiększa to trzymaj się UOP. Jesli jesteś mężczyzną to masz potem normalnie płatny urlop ojcowski, rodzicielski 9 tygodni, na b2b dostajesz groszowe stawki za to. Możesz też wziąć opiekę na żonę po porodzie itd.
  • Odpowiedz
@cwlmod: na B2B nic ci nie "zostaje w kieszeni" - gdybys opłacił wszystkie składki, tak jak to robi pracodawca przy UOP, to by ci wyszło na to samo albo gorzej bo mało kto daje na fakturę tyle ile płaci za pracownika "brutto brutto" - w końcu to też oszczędność dla firmy

Optymalizacja na B2B polega zwyczajnie na obcinaniu sobie samemu przyszłych świadczeń

Nie zamierzam tego krytykować, rozumiem czemu ludzie się
  • Odpowiedz
do pierwszego dłuższego L4 to działa dokładnie tak jak piszesz

@conamirko: To wychodzi na to, że ty siedzisz na uop tylko po to by się rozchorować i siedzieć na dupie za kasę pracodawcy, albo zalać szparę i w ogóle 3 lata z bani xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przy bombelku masz dodatkowo 2 tygodnie urlopu ojcowskiego + 6 tygodni do wykorzystania przez kilka lat.

No i L4 na bombelka, czyli dodatkowy urlopik co miesiąc ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz