Aktywne Wpisy
Kto poleci coś do oglądania? Szukam czegoś naprawdę dobrego, a celować na chybił trafił średnio mi się widzi. Czat GPT też wypluwa jakieś głupoty.
Co widziałem: Breaking Bad, Dr House, Białe Kołnierzyki, Gotham, Pingwin, Synowie Anarchii, Peaky Blinders, Gra o Tron, Ród Smoka, Rycerz Siedmiu Królestw, Elementary, Sherlock (ten z Cucumberem), Lost, Czas Honoru, Narcos, Lucyfer, Taboo, The Boys, Wikingowie.
Coś co mi nie przypadło do gustu: Stranger Things, Dexter, Kości, Black
Co widziałem: Breaking Bad, Dr House, Białe Kołnierzyki, Gotham, Pingwin, Synowie Anarchii, Peaky Blinders, Gra o Tron, Ród Smoka, Rycerz Siedmiu Królestw, Elementary, Sherlock (ten z Cucumberem), Lost, Czas Honoru, Narcos, Lucyfer, Taboo, The Boys, Wikingowie.
Coś co mi nie przypadło do gustu: Stranger Things, Dexter, Kości, Black

baemaj +12

#bmw #audi #samochody
Na wstępie zaznaczę, że jestem samochodowym laikiem oraz nie należę do żadnego tzw. obozu. Jest to czysto subiektywna opinia odnośnie tych dwóch marek, a dokładnie A5 vs Serii 3.
Od jakiegoś czasu szukałem dla siebie samochodu. Czego szukam? Auta na co dzień, które oprócz funkcjonalności da mi również trochę radości i szaleństwa na drodze.
Wybór zawęziłem do tych dwóch marek. Odbyłem jazdy testowe modelami A5 40 TDI (204 KM) oraz BMW 320i (184 KM). Nominalnie chciałem wersję 250 KM+ (45 TFSI & 330i), jednak salony w okolicy ich nie miały, więc jeżdżąc przez pół życia autami o mocy około 100 KM, powyższe silniki dały już pewne odczucia.
Jeśli miałbym "kupować oczami," to zakończyłbym ten wątek w tym miejscu. BMW Seria 3 jest po prostu śliczne. Niezależnie od koloru, wystarczy, że ma felgi 19/20 cali z czarnymi obręczami i kolorowymi zaciskami hamulców. Oczywiście, każdy ma swoje preferencje, ale tak jak wspomniałem wyżej, nie chcę kupować oczami.
Jednym i drugim autem pokonałem tę samą trasę. Część na drodze szybkiego ruchu, a część na nierównej nawierzchni w stylu kocich łbów. Oba samochody miały napęd na cztery koła (quattro vs xDrive).
BMW zbierało się lepiej mimo mniejszej mocy na papierze oraz zaledwie 250 Nm (vs 400 w Audi). Brzmi to nierealnie, ale tak było. Skrzynia w trybie sportowym reagowała sprawniej niż ta w Audi, co nie zmienia faktu, że Audi równie dobrze sobie radziło.
Natomiast w przypadku jazdy po nierównej nawierzchni, BMW nie dorównało Audi. Audi było ciche, a quattro doskonale tłumiło odczucia nierówności, dosłownie jakby "płynęło." W BMW było niestety głośno, a każdy wstrząs był wyraźnie odczuwalny.
Jeśli chodzi o komfort jazdy i samo czucie auta, tutaj znów przoduje Audi. Czułem się w tym aucie po prostu dobrze – siedzenia były wygodne, kierownica świetnie leżała w dłoni, a ogólne wrażenia z jazdy były na najwyższym poziomie. W BMW siedziało się już mniej komfortowo – fotele były wyczuwalnie twardsze, a kontakt z kierownicą nie dawał takiej przyjemności jak w Audi. Podczas jazdy po drodze szybkiego ruchu – uśmiech na twarzy :) To auto po prostu "żyło" i dawało ogrom wrażeń przy przyspieszaniu, a to wszystko przy zaledwie 184 KM... A co dopiero przy 258 KM. Audi w tym przypadku wypadło gorzej.
Bagażnik. W Audi otwiera się razem z szybą, co daje dodatkowe możliwości i ogrom przestrzeni. Spakowałbym tam nawet rower. W BMW to by nie przeszło.
Podsumowując, oba samochody są świetne. BMW jest doskonale wykończone, czuć, że siedzi się w czymś wyjątkowym i ekskluzywnym, w przeciwieństwie do Audi, które wygląda bardziej "normalnie." BMW zachwyca w trybie sportowym i daje ogrom pozytywnych wrażeń na drogach szybkiego ruchu. Jednak jeśli chodzi o komfort z jazdy, dla mnie Audi wygrywa... W tym samochodzie czuję się po prostu dobrze i wygodnie. Jest również bardziej funkcjonalne, a przy tym nadal dynamiczne (choć nie tak jak BMW).
Cena? Znowu na korzyść Audi. W pełni wyposażone A5 45 TFSI kosztuje tyle, co dobrze wyposażona 330i (bez webasto, head-up displaya, kamer 360 itp.).
Mimo że oczy i serce nadal lgną do BMW (przed jazdami kupiłbym je w ciemno, bo od zawsze podobała mi się ta seria), to jednak jazdy utwierdziły mnie w przekonaniu, że w moim przypadku Audi będzie lepszym wyborem.
Pozdrawiam
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
@mirko_anonim: Ok, ale co z tego? To idziesz do innego salonu albo zamawiasz. Jakby sorry, ale to kosztuje tyle, że masz prawo grymasić.
@mirko_anonim: Przeszłoby w serii 4, która jest bezpośrednim konkurentem A5.